18. juni 2024

Foto: Rolf Larsen.

Stormen Malik pressede store vandmængder ind i Isefjorden og derfor frygtede man længe, at det kunne give større oversvømmelse ved de kystnære områder.

Stormen Malik pressede store vandmængder ind i Isefjorden og derfor frygtede man længe, at det kunne give større oversvømmelse ved de kystnære områder.

Hele lørdagen arbejdede Beredskabsstyrelsen og Vestsjællands Brandvæsens frivillige på højtryk med at sikre flere bygninger på havnen mod oversvømmelse, det skete ved udlægning af watertubes og sandsække. Også private gjorde klar til vandmasserne og lagde sandsække ud for at holde eventuelt vand ude af husene. Det kan du læse mere om i artiklen Fotos og video: Stormsikring før Maliks ankomst. Arbejdet med at sikre mod oversvømmelse fortsatte hele natten og søndag morgen. Bl.a. blev parkeringskælderen under kommunens administrationsbygning sikret med sandsække, da man frygtede at vandet ville stige så meget, at det kunne løbe ned i kælderen.

DMI havde varslet forhøjet vandstand på mellem 1,6 og 1,9 meter i Isefjord og på et tidspunkt sagde prognosen, at vandstanden ville blive 2,03 meter over daglig vande, hvilket ville medføre store oversvømmelser.

Men så galt gik det ikke. Da vandstanden toppede kl. 09.00 lød den på 151 cm over daglig vande.

De udlagte watertubes og sandsække fik i vid udstrækning gjort deres arbejde og fik holdt meget vand tilbage f.eks. nede ved Værftsfcaféen, ved Kystlivscentret og ved Jensens Bøfhus.

Alligevel kom det til oversvømmelse enkelte steder, da vandet steg. På Holbæk Gl. Havn steg vandet så meget, at græsplænen mellem Kabyssen og Jensens Bøfhus blev dækket med vand, ligeledes var en del af havneområdet dækket. Stien langs fjorden fra Gl. Havn og til Strandparken var helt oversvømmet og ved Søbadet Venedig måtte man have gang i pumperne for at holde vandet ude. I øvrigt blev badebroen beskadiget af vind og vand.

“Den hvide bro” rev sig i de tidlige morgentimer løs og endte med at ligge ved Jensens Bøfhus, hvor lå og blev slået mod stenene.

Ved “Kabyssen” var sandsække sat op foran dørene for at holde vandet ude, og man måtte også tage en pumpe til hjælp.

På Strandmøllevej, hvor mange husejere havde lagt sandsække for at holde vandet ude, kunne samme husejere ånde lettet op, da vandet “kun” oversvømmede stien og en del af græsplænen.

Også andre steder, steg vandet nok til at oversvømme de laveste områder ved kysten, men der skulle ikke være sket nogen voldsomme oversvømmelse med store skader til følge.

Vandet trækker sig tilbage, men kan, ifølge prognoserne, stige en smule igen i løbet af søndag aften, inden det trækker sig helt tilbage.

Det ser også ud til, at vi slap for store ødelæggelser i forbindelse med blæsevejret. Det kan du læse mere om i artiklen Malik hev og flåede i træer og skilte.

Video: Michael Johannessen.