26. april 2024

Foto: © Michael Johannessen.

Fra i dag, mandag, er det tilladt at affyre fyrværkeri til og med 1. januar.
Det kan give op til 8 års fængsel, at affyre fyrværkeri mod f.eks. politiet. Foto: © Michael Johannessen.


Fra i dag, mandag, er det tilladt at affyre fyrværkeri til og med 1. januar. Men har du styr på reglerne?

Nytåret står for døren og det betyder også, at der for alvor kommer gang i salget af fyrværkeri – både lovligt og ulovligt.

-Efter et meget specielt 2020, hvor coronaen lagde en dæmper på nytåret, er vi tilbage på nogenlunde normalt niveau i år, når det kommer til ulovligt fyrværkeri og affyring af fyrværkeri uden for den tilladte periode, fortæller vicepolitiinspektør ved Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter Kim Erik Hansen og tilføjer:

-Det er strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri, og politiet vil forfølge sådanne lovovertrædelser. Dertil kommer, at ulovligt fyrværkeri er farligt. Det kan eksplodere og ødelægge øjne eller hænder på dig eller en, du holder af. Derfor skal man kun fyre godkendt fyrværkeri af, som man har købt i Danmark.

Godkendt fyrværkeri er CE-mærket. Kim Erik Hansen opfordrer til at melde det til politiet, hvis man har viden om besiddelse eller handel af ulovligt fyrværkeri, eller hvis man finder ulovligt fyrværkeri, som fx en efterladt krysantemumbombe.

Der er også regler for bl.a. afstand, opbevaring, køb m.m. Dem kan du alle læse på borger.dk.

Fyrværkeri mod politiet kan give flere års fængsel

Kim Erik Hansen, oplyser, at man fra politiets side har fokus på, om fyrværkeri bliver affyret mod myndighedspersoner som politi og brandvæsen, og han minder om, at straffen fortsat er skærpet.

-Det er ulovligt at affyre eller bruge fyrværkeri mod myndighedspersoner eller andre mennesker. Politiet har fokus på dette område, og det er en fuldstændig uacceptabel opførsel. Det er noget, vi ser på med stor alvor, siger Kim Erik Hansen.

Sidste år trådte en ny lovgivning i kraft, der betyder, at straffene er blevet skærpet med en tredjedel, hvis man udsætter andres liv og førlighed for fare ved at affyre fyrværkeri mod dem – uanset om det er mod almindelige borgere eller ansatte i offentlig tjeneste som politi og brandvæsen.

Hvis man affyrer fyrværkeri mod f.eks. politi eller brandvæsen, er der tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 119 b, der er en ny bestemmelse. Overtrædelse straffes med bøde eller fængsel i op til otte år.

De 5 fyrværkeriråd

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  • Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.