Det var dengang: Holbæk Byråd narrede de arbejdsløse

Sådan så artiklen ud i Ekstra Bladet d. 18. marts 1932.


“Forleden Aften holdtes der i Holbæk et stort Protestmøde, hvor de Arbejdsløse og Hjemløse vedtog en Resolution til Byraadet med nærmere formulerede Krav om højere Understøttelse m.m.”

Sådan starter en artikel i Ekstra Bladet den 18. marts 1932 med overskriften “Holbæk Byraad narrede de Arbejdsløse”

Efter protestmødet blev der samme aften sendt en deputation til Byrådet for at præsentere kravene. Men da deputationen ankom til Rådhuset var mødet forbi og medlemmerne gået hjem. Det fik dog ikke de arbejdsløse og hjemløse til sådan lige at give op, så da Byrådet holdt møde igen den 17. marts, var de klar. Der blev arrangeret et stort protestmøde på Markedspladsen og på ny blev en deputation sendt til Rådshuset.

“men ogsaa denne Gang kom den for sent. Det officielle Byraadsmøde varede nemlig kun 12 Minutter, og Deputationen fandt Byraadsalen øde og tom”

På Markedspladsen hørte man tilsyneladende om deputationens uheld for “Med Sang og Faner drog de Arbejdsløse så til Raadhuset i et Antal af ca. 300”.

Man fandt herefter borgmester Alfred Hansen (Socialdemokratiet) siddende i et udvalgsværelse. Han gik ud på trappeopgangen hvor han meddelte at “Byraadet havde vedtaget ikke at tage Kravene til Efterretning”. Borgmesteren besked blev mødt med fy-råb fra de fremmødte.

Mere voldsomt blev det ikke for “Raadhuset var fuldt besat af Politibetjente, men efter at der var holdt nogle kommunistiske Brandtaler, drog de Arbejdsløse hjem i Ro og Orden”, slutter artiklen.

Denne artikel er publiceret den 17. april 2017 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply