2. maj 2024

Det nye skoleår byder på mange ændringer på grund af skolereformen og en af de helt store ændringer er lærernes arbejdstidsregler som bl.a. betyder, at lærerne skal tilbringe langt det meste af deres arbejdstid på skolen.

Hvor lærerne indtil nu har forberedt undervisningen hjemme – og dermed selv lagde arbejdsplads, reolplads, lys og varme osv. til, så skal forberedelsen fremover foregå på skolerne og det har i de seneste måneder betydet, at der skulle indrettets arbejdsstationer til lærerne på kommunens skoler. Derfor har kommunen været på storindkøb efter hæve-sænke-borde, stole, lamper, reoler og computere.

Mens det er fælles for alle skoler, at hver arbejdsstation skal deles af to medarbejdere, så er der forskelligt hvor arbejdsstationerne er placeret, ligesom det er forskelligt, hvor der er etableret stillezoner og teamrum.

På Elverdamsskolens afdeling St. Merløse har en arbejdsgruppe bestående af lærere og skolepædagoger stået for indretningen. De har præsenteret forskellige indretningsforslag, som de øvrige lærere og skolepædagoger har skullet tage stilling til. Susanne Hansen, der er lærer i afdeling St. Merløse, har været en del af arbejdsgruppen. Og hun betegner processen med at indrette de nye fysiske rammer som rigtig god:

– Alle beslutninger om indretningen og brugen af de nye arbejdsrum er vedtaget enstemmigt. Eksempelvis har der været enighed om, at der skal være stille omkring arbejdsstationerne, og at de er børnefrit område – i modsætning til personalerummet, siger hun.

Selvom Susanne Hansen har været glad for indretningsprocessen, kunne hun godt have ønsket sig lidt mere af selve inventaret, nemlig en arbejdsstation til hver medarbejder. Til gengæld er hun glad for, at andre inventarønsker er opfyldt, som eksempelvis mobile reoler:

– Det har været enormt vigtigt for os at få mobile reoler. Så har vi et sted at gøre af alt vores materiale, når skrivebordet skal ryddes til den, vi deler det med, siger hun.

Lars Dinesen, der er formand for Udvalget for Børn, glæder sig over de forbedrede fysiske rammer på skolerne:

– Når lærere og pædagoger tager hul på det nye skoleår, tager de hul på en arbejdshverdag med ændrede arbejdsvilkår. Derfor er det vigtigt, at det basale omkring de fysiske rammer er på plads. Samtidigt er det vigtigt, at der fortsat bliver arbejdet med det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. For skal vi lykkes med reformen i Holbæk Kommune, skal vi skabe gode arbejdsmiljøer for de medarbejdere, der ude i klasseværelserne skal løfte reformen i mål, siger han.