26. april 2024

Byrådet skal træffe en principbeslutning om sammenlægning af de vestsjællandske beredskaber. Foto: Skadestedsfotograf.dk - Johnny D. Pedersen.

Byrådet skal træffe en principbeslutning om sammenlægning af de vestsjællandske beredskaber. Foto: Skadestedsfotograf.dk - Johnny D. Pedersen.
Byrådet skal træffe en principbeslutning om sammenlægning af de vestsjællandske beredskaber. Foto: Skadestedsfotograf.dk – Johnny D. Pedersen.
Når Holbæk Byråd mødes onsdag den 22. oktober, skal medlemmerne tage stilling til en en principbeslutning om sammenlægning af beredskaberne i Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø, Lejre og Slagelse kommuner.

Sammenlægningen sker på baggrund af en økonomiaftale mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi for 2015. Den siger bl.a. at de nuværende 87 kommunale beredskaber, skal slås sammen til 20 større tværkommunale endheder senest pr. 1. januar 2016.

Idéen bag sammenlægningen af de mange kommunale beredskaber til færre og større beredskaber er, at det ifølge aftalen kan gøre beredskabet mere effektivt. Det fremgår af aftalen, at der på landsplan kan spares mange hundrede millioner kroner i fremtiden. Alene i 2015 forventes sammenlægningen at kunne give besparelser på landsplan på 50 millioner kroner.

De kommunale beredskaber assisterer allerede i dag hinanden f.eks. i forbindelse med større brande. Under denne brand i Expert i Jyderup fik Holbæk Brandvæsen bl.a. assistance fra Kalundborg og Sorø. Foto: Skadestedsfotograf.dk -  Johnny D. Pedersen.
De kommunale beredskaber assisterer allerede i dag hinanden f.eks. i forbindelse med større brande. Under denne brand i Expert i Jyderup fik Holbæk Brandvæsen bl.a. assistance fra Kalundborg og Sorø. Foto: Skadestedsfotograf.dk – Johnny D. Pedersen.

Derudover er det tanken, at de nye større kommunale beredskaber skal overtage opgaver fra statens beredskab. Hvilke opgaver der er tale om eller i hvor stort omfang, er endnu ikke faldet på plads.

Holbæk, Odsherreed, Sorø, Kalundborg, Slagelse og Lejre Kommune begyndte allerede tidligere på året drøftelser om mulighederne for at etablere et fælles beredskab, og der blev i den forbindelse blandt andet gennemført en kortlægning af beredskabsområdet i de respektive kommuner.

Lejre Kommune vil først tage endelig stilling til om kommunen søger ind i et samarbejde med de øst- eller de vestsjællandske kommuner den 27. oktober. Men indtil nu har Lejre Kommune orienteret sig mod et samarbejde med de vestsjællandske kommuner.

Når byrådet i Holbæk og de fem andre kommuner har vedtaget principbeslutningen, går arbejdet igang med at forberede etableringen af et fælles de vestsjællandske kommuner.