29. maj 2023
Holbaekonline.dk's teateranmelder Lise Zeuthen har set nycirkus forestillingen Bjørn i Makværket.

Holbaekonline.dk’s teateranmelder Lise Zeuthen har set nycirkus forestillingen Bjørn i Makværket på Aprilfestival d. 21. juni 2021.

Den indre bjørn

Foto: Einar Kling-Odencrants

Det hele er ret magisk, afslappet og lige ved at være lidt farligt. Er en bjørn farlig? Når den brøler?
Når den bare er en lille figur? Med underfundig jongleren, musik og artisteri undersøges, hvad der kan ske, når man slipper sin indre bjørn fri. Og børnene er med, for de genkender den.

Rette tid og rette sted

Endelig Aprilfestival og endelig performancekunst ud i Holbæks afkroge og kreative underskov.
Vi er Regstrup i Makværkets eventyrlige cirkussal. Højt oppe under loftet ses sorte spær som skulptur mod den hvide mur. En flot gammel træstige fører hvor-som-helst hen og cirkusremedier pynter i grene. Her er siddepladser ud i luften eller på gulvet og en balkon med farmors lænestole.
En mand stavrer rundt på fire ben. Så danser han på to. Dyr eller menneske. Forestillingen starter.

Foto: Einar Kling-Odencrants

Enkel mystik

De to artister er klædt i pelshuer med øreklapper, brune shorts og hvide t-shirts. De er høje og slanke, har ens lignende skæg, begge en lang fletning. Bjørn 1 og Bjørn 2.
Hov, den ene forsvinder bag en sort plade. Samtidig dukker han op bag en stor hvid cirkel. Eller var det den anden, der var et nyt sted? Var det foran cirklen eller som skygge bag? Og hvordan kan der være så mange hænder på én mave og alle vegne?
Børnene griner. Her foregår noget overraskende og mystisk, som kun kan ske i cirkus. Først hvidt, så rødt, så blåt og nu grønt.

Dramatiske bevægelser

En bjørn kan danse glad til rytmisk musik. Dens brøl kan lyde skræmmende i nattens lyde af fuglekvidder. Men det bliver til en leg, når Bjørn 1 springer op på ryggen af Bjørn 2, og de bliver til en tohovedet bamse. Brølet besvares af en orange måler med et ko-”muuuh”, der går videre i jongleren med et diablo(djævlespil).
Bjørne og følelser kommer og går så let som måleren på linen mellem diablos pinde.

Bjørnemagi

Kan man stå på hænderne og så springe over ens ven? Kan man spille guitar mens man sidder på skuldrene af en anden? Bjørn 1 og Bjørn 2 kan. De kan også køre rundt med og i en cirkel som en stor hulahopring. Arme og ben holder fast i og styrer cirklen mens de laver sære, akrobatiske figurer med deres kroppe. De kan vilde ting.
Børnepublikummet er i en alder, hvor de dagligt opdager nye muligheder og begrænsninger for deres kroppe. De kigger fascineret og ved godt, at det her kan man kun med bjørnemagi.

Foto: Einar Kling-Odencrants

Lav din egen bjørn

Bjørnen er med helt fremme og gemmes væk, glemmes væk og stikker så snuden frem igen.
Når Bjørn 1 er bange og går hen mod den, er det ligesom om den bliver roligere og forsvinder.
Han kender sin indre bjørn og publikum har set og mærket, at den er alt lige fra frygtindgydende, i godt humør, eksperimenterende i sine bevægelser, sjov og venlig. Den er der, vi kan møde den og la´ den hvile.
Til sidst laver Bjørn 1 og Bjørn 2 selv deres egen udgave af en bamse-bjørn. Med pels og det hele.
Som den samlede forestilling foregår de mere eller mindre dramatiske udsving harmonisk, flydende, enkelt, roligt og med spredt drys af diskret humor.

Bjørnen og nycirkus

De to artister Mikkel Hobitz og Joel Degerfeldt udgør duoen fra Bjorneshow.com. De er uddannet i nycirkus for ca.10 år siden i København. Og de kan deres kram. De er dygtige akrobater og jonglører, kan spille guitar, danse, dramatisere og beherske lys- og lydteknik i takt med forestillingen. Med et flow mellem de forskellige kunstneriske discipliner udfolder de en meget charmerende undersøgelse og fortælling om at leve med sin indre Bjørn. Om tilskuerne er bevidste om det eller ej.
Publikum lod sig tilsyneladende flyde med, nød det og var åbenlyst grebet af magien i nycirkus og Makværkets cirkussal. Godt brølt, Bjørn!

Om forestillingen:

Bjørn 1: Mikkel Hobitz. Bjørn 2: Joel Degerfeldt
Bjornshow.com
Fotograf: Einar Kling-Odencrants
Dramaturg: Kajsa Bohlin
Kostyme: Moa Autio

Foto: Einar Kling-Odencrants

Leave a Reply