Tænkepauseforedrag om Nationalitet

Michael Böss, historiker ved Aarhus Universitet. PRfoto.

Holbæk Bibliotek genoptager tænkepause-serien og mandag den 9. december handler det om nationalitet.

Nationalitet er noget helt særligt. Den giver ikke bare alle os med papirerne i orden visse rettigheder og pligter inden for et bestemt territorium. Den kryber ind under huden på os fra barnsben, så vi slet ikke kan lade være med at udtrykke vores nationalitet, når vi spiser, drikker, synger, taler eller bare opfører os comme il faut inden for et lands grænser. Enhver nationalitet baserer sig dog også på alverdens fremmedelementer ifølge Michael Böss, historiker ved Aarhus Universitet med europæisk selvforståelse og skandinavisk sindelag, men som altid sejler op ad åen på dansk.

Isam B har skrevet en sang om muslimernes ramadan til den danske højskolesangbog. Det må han ikke, mener nogle samfundsdebattører. Vistnok fordi islams menneskesyn ikke er foreneligt med at være dansk. Sjovt nok fortæller oktober måneds Tænkepause om nationalitet netop en historie med national betydning om Isam B, og om hvordan han opdagede, at han var dansker. Det gjorde han på en ferie i Marokko, da han savnede Danmark. Den historie viser måske bedre end nogen anden, at nationalitet for alle mennesker er et helt uomgængeligt og grænseoverskridende spørgsmål. Vi ville i hvert fald alle sammen være ilde stedt uden en nationalitet. H.C. Andersen havde jo for eksempel slet ikke kunnet skrive den der sang om, hvor han er født, har hjemme, rod, og hans verden går. Det var i øvrigt vist på nogenlunde samme breddegrader som Isam B. Men hvorfor må H.C. Andersens sang så godt være i højskolesangbogen? Det er vist på tide at tage en Tænkepause og blive lidt klogere på, hvorfor vi alle sammen går så meget op i vores egen og alle andres nationalitet.

Tænkepauser er små bøger med store tanker. På kun 60 sider formidler forskere fra Aarhus Universitet deres viden om netop det, de ved mest om. Tag en pause og bliv klogere på alt fra tro, håb og kærlighed til myrer, monstre og skurke.

Man kan høre om Nationalitet på Holbæk Bibliotek mandag den 9. december kl. 19.00. Billet + tænkepausebogen ”Nationalitet” kan købes for 30 kr på Holbæk Bibliotekerne eller via bibliotekets hjemmeside bibliotek.holbaek.dk.

Denne artikel er publiceret den 28. november 2019 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply