Borgerforslag vil indføre whistleblowerordning i Holbæk Kommune

Der er fremsat borgerforslag om en whistleblowerordning i Holbæk Kommune. Illustration: Rolf Larsen.

Der er fremsat borgerforslag om en whistleblowerordning i Holbæk Kommune. Illustration: Rolf Larsen.

Et borgerforslag kræver, at der skal indføres en whistleblowerordning i Holbæk Kommune.

Der har i den seneste tid været en livlig debat, især på Facebook, omkring en sådan ordning i Holbæk Kommune. Ikke mindst efter det kom frem, at Karen Thestrup Clausen, der udover at være medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten også er lærer, blev forflyttet efter hun havde udtalt sig om forhold på sin skole.

Thestrup-sagen er dog ikke blandt de eksempler, som gives i forbindelse borgerforslaget.

I Roskilde Kommune har man haft en whistleblowerordning siden 2014 og siden da har der, ifølge forslaget, været 27 tilfælde, hvor ordningen har været brugt.

Kræver 710 støtter
For at et borgerforslag tages op i kommunalbestyrelsen skal 710 stemmebettigede borgere i kommunen have støttet forslaget, der ligger på kommunens hjemmeside.

Et borgerforslag har to måneder til at indsamle det nødvendige antal støtter, i dette tilfælde skal de være samlet senest 12. december, hvis kommunalbestyrelsen skal tage forslaget op.

– Også en mulighed
Forslaget er fremsat af Kim Malmberg Hansen, som er lokalformand for Dansk Folkeparti og det kan derfor undre, at forslaget fremsættes som borgerforslag og ikke af Dansk Folkeparti. Partiet har fire kommunalbestyrelsesmedlemmer, som uden problemer kan fremsætte samme forslag – uden, at skulle hente 710 borgeres støtte først.

Til det siger Kim Malmberg Hansen:

– Du har helt ret, det er bestemt også en mulighed.

Han oplyser kort efter, at borgerforslaget nu også er sendt til byrådsmedlem John Harpøth som forslag til punkt i fremsættelse i byrådssalen.

Denne artikel er publiceret den 13. oktober 2019 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply