Veteranfly i Andelslandsbyen Nyvang

Dette Zonen-fly er blandt flyene, der kan ses på Veteranflydagen. Foto: Peter Otto Andersen.

Dette Zonen-fly er blandt flyene, der kan ses på Veteranflydagen. Foto: Peter Otto Andersen.


I dag er der Veteranflyvedag i Andelslandsbyen Nyvang – og det skal nok blive et slaraffenland for alle, der elsker gamle fly, som dristigt manøvrer i luften og lander på Andelslandsbyen Nyvangs landingsbane, så man kan komme helt tæt på dem.

Der blive masser af oplevelser for de historie- og og teknikinteresserede, der kan opleve gamle, smukke fly lande og lette. Det er anden gang Andelslandsbyen holder veteranflyvedag, og første gang var en god succes med en del flotte, gamle fly. Man vil også kunne opleve en kopi af et ellehammerfly på nærmeste hold.

Andelslandsbyens eget veteranfly er et KZ-3 zoneambulancefly fra 1946. Flyet vil, ganske levende, kunne demonstrere, hvordan man afhentede patienter på Danmarks småøer, og dermed sparede dem for en lang sejltur og bølgegang.

I hangaren vil de besøgende kunne følge med i det daglige arbejde med flyet, og se den elegante maskine, når den triller ud på den nyanlagte startbane, og stryger til vejrs. Hangaren er doneret af Ellehammerfonden og opført at Andelslandsbyens frivillige i flylauget, der gerne byder flere hænder velkommen i det spændende arbejde med at levendegøre Zonens redningsarbejde i luften.

Oprindeligt var der fire zoneredningsfly i Danmark. Det restaurerede fly i Andelslandsbyen er ”Fynboen”, der havde base i Beldringe. Ud over patienttransport fløj man med kighostepatienter, der fik lindret hosten af opholdet i den tynde luft. Men flyet ydede også god hjælp i isvintre, når man løb tør for forsyninger på de mange småøer. Zoneambulanceflyene fløj frem til midten af halvtredserne, hvor deres opgave blev overtaget af helikoptere.

Denne artikel er publiceret den 21. august 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply