26. april 2024

Prfoto: Brorfelde Observatorium.

Prfoto: Brorfelde Observatorium.
Prfoto: Brorfelde Observatorium.
I den kommende uge er der “Biologisk sommer” på Brorfelde Observatorium med masser af spændende aktiviteter.

Sammen med en jæger, en bjørnedyrsspecialist og en naturvejleder, kan man komme på opdagelse i naturen efter svar på, hvad det vil kræve at leve i rummet.

Uden mad og drikke duer rummet ikke
Hele ugen er det muligt at lave sin egen biosfære og lære om, hvordan dets kredsløb kan give mad på bordet – også i rummet.

– På Mars er der et stort indhold af CO2 i atmosfæren, og forsøg med kartofler viser, at de netop kan gro ved højt CO2 indhold. Der skal selvfølgelig mere til end det, men vi dykker ned i, hvad der skal til for at skabe et frokostbord på Mars, siger naturvejleder ved Brorfelde Observatorium, Thomas Juel Johansen. og opfordrer til, at man medbringer sin egen 1½ liters flaske.

På jagt efter dyrespor
Mandag og tirsdag kan man møde jægeren Søren Benthin, som går på jagt i skoven omkring Brorfelde Observatorium.

Sammen med Søren kan man tage med på jagt efter dyrespor og se alt hans jæger-grej.

Bjørnedyret – naturens superhelt
Bjørnedyrsspecialist, Pi Westi Bondegaard, fortæller fredag og lørdag om det meget lille bjørnedyrs evne til at overleve helt ekstreme forhold – lige fra Sahara-ørkenen til Mount Everest.

– Få mennesker har set et bjørnedyr, fordi det kræver et mikroskop. De er ellers overalt, og det er fantastisk at tænke over, hvor meget et så lille dyr kan præstere. De kan overleve uden vand i adskillige år, klare temperaturer fra minus 272 grader til plus 151 grader og tåle 1000 gange større doser radioaktivitet end mennesker, fortæller Thomas Juel Johansen.

Bjørnedyrseksperten hjælper med at finde dem i naturen omkring Brorfelde Observatorium og at se dem i mikroskoper.

Se hele ugens program og yderligere oplysninger på www.brorfelde.dk