Husker du Masho? – nu er hendes adoption omstødt

Masho får her  besked om, at hun skal på børnehjem. Fra dokumentaren "Adoptionens pris". Nu har en egyptisk domstol annulleret adoptionen.  Foto: TV2

Masho får her besked om, at hun skal på børnehjem. Fra dokumentaren “Adoptionens pris”. Nu har en egyptisk domstol annulleret adoptionen. Foto: TV2

En egyptisk domstol annullerede torsdag morgen Mashos adoption. Masho blev kendt, da TV2 fulgte hende og hendes adoptionsforældre ægteparret Henriette og Gert Vedsegaard fra Holbæk i dokumentarprogrammet “Adoptionens Pris”.

I programmet, der blev sendt i 2012, fulgte man adoptionen af Masho og hendes yngre bror Roba over en periode på fire år og den viste hvilke omkostninger den har for de biologiske forældre, adoptivforældre der havde store problemer med at magte opgaven, og ikke mindst de konsekvenser som den fire årige pige Masho oplever, da hun kastes rundt i det danske system og ender på et dansk børnehjem.

Programmet satte et kritisk lys på den vestlige verdens velmenende forsøg på at hjælpe den tredje verden gennem adoption.

I forbindelse med programmet blev adoptivforældrene udsat for voldsom kritik – så voldsom, at de følte sig utrygge og søgte hjælp hos politiet.

– Vi har været i kontakt med familien, der har følt sig utryg ved nogle af de reaktioner, som er videregivet bl.a. via sociale medier. Politiet har på sædvanlig vis vurderet henvendelsen og har taget de politimæssige skridt, som vurderes som nødvendige, sagde den daværende pressetalsmand ved Midt- og Vestsjællands Politi Simon Schwaner.

Domstol anullerede adoption
I den etiopiske hovedstad Addis Abeba, har et domstol taget stilling til både Mashos adoption og til 15-årige Amys adoption. Amy blev i 2009 bortadopteret til et ægtepar i Næstved. Men problemer gjorde, at Amy blev sat i plejefamilie hvorfra Næstved Kommune, under stor mediebevågenhed – fordi plejeforældrene havde optaget en voldsom video af episoden – blev tvangsfjerne. Senere kom hun dog tilbage til plejefamilien. Men i februar i år stak Amy af til Etiopien og lever nu sammen med sin biologiske forældre.

Den danske journalist Rasmus Sønderriis, der har fulgt retssagen i Addis Abeba fortæller til TV2:

– Advokaten kom ud fra et lukket møde med dommeren og fortalte os, at Amy og Mashos adoption er annulleret.

Anulleringen gælder ikke de to pigers mindre søskende.

Afgørelse ingen effekt i Danmark
Den etiopiske domstols afgørelse har ingen juridisk effekt i Danmark. Hvis adoptionen skal ophæves herhjemme, vil det suverænt være op til en dansk domstol:

– Hvis en repræsentant fra de etiopiske myndigheder eller forældrene rejser herop, kan de tvinge de danske myndighede til at se på sagerne. Men det er en suveræn dansk afgørelse. Så man vil kun ophæve adoptionen i Danmark, hvis man vurderer, at det er bedst for barnet, siger Claus Juul, der er juridisk konsulent ved Amnesty International Danmark til TV2.

Masho bor i dag på et børnehjem i Holbæk.

Denne artikel er publiceret den 8. april 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply