Holbæk går til filmen: Torbenfeldt Gods

Det imponerende Torbenfeldt Gods har været brugt i flere danske film. Foto: Rolf Larsen.

Det imponerende Torbenfeldt Gods har været brugt i flere danske film. Foto: Rolf Larsen.

Mellem Mørkøv og Undløse ligger det imponerende Torbenfeldt Gods, som har været brugt i flere kendte danske film.

Torbenfeldt nævnes første gang i 1377 og hed Frydendal fra 1654 til 1906.

Den nuværende hovedbygning er opført i 1577 og ombygget i 1750-1767 og igen i 1906. Hovedbygningens tre fløje står på en søholm. Den østvendte midterfløj med portgennemkørsel blev ifølge en inskriptionstavle opført i 1577.

Der er optaget flere film på og ved Torbenfeldt. Den første var “Komtessen paa Steenholt” fra 1939 med Marguerite Viby i hovedrollen som Komtesse Ellie Stenholt, der efter flere år i Amerika vender tilbage til Danmark og familiens gods. Men tingene står skidt til og så kan det nok være, at der sker et og andet.

Et de de karakteristiske runde tårne på Torbenfeldt. Foto: Rolf Larsen

Et de de karakteristiske runde tårne på Torbenfeldt. Foto: Rolf Larsen


Der skulle gå 16 år før den næste film blev optaget på Torbenfeldt Gods. Denne gang var det “Arvingen” med alle pigers helt, Poul Reichhardt i hovedrollen som Anders Jensen, der vender hjem efter at have sejlet som telegrafist og opdager, at hans far i virkeligheden er godsejer og han dermed selv er arving til herregården Borcholmgård. Anders forelsker sig i Else von Kipping (Nina Pens Rode), der kommer fra en fornem, men fattig familie. Samtidig er husholdningseleven Lise Bruun, spillet af Astrid Villaume, også umådelig glad for Anders.

De kendteste film, som har brugt Torbenfeldt, er nok de tre Næsbygård-film; “Kampen om Næsbygård” (1964), Næsbygårds arving (1965) og Krybskytterne paa Næsbygaard (1966).

I øvrigt er også Langtved Færgekro ved Munkholmbroen med i filmen. Men færgekroen nedbrædte i 2009 og tilbage står kun det nuværende ishus.

Godset kan ses fra luften i denne lille film på Youtube.com

Tema: Holbæk Går til filmen

Leave a Reply