3. maj 2024

Fra 1. januar bliver det Brand & Redning Vestsjælland, der rykker ud når det brænder. Foto: Michael Johannessen.

Fra 1. januar bliver det Brand & Redning Vestsjælland, der rykker ud når det brænder. Foto: Michael Johannessen.
Fra 1. januar bliver det Brand & Redning Vestsjælland, der rykker ud når det brænder. Foto: Michael Johannessen.
Hvis politikerne, som forventet, godkender det – så lægges beredskabet i seks Vest- og Midtsjællandske kommuner sammen ved årsskiftet.

De seks kommuner er Kalundborg, Lejre, Odsjerred, Slagelse, Sorø og Holbæk.

Byrådende i de seks kommuner skal på deres respektive møder i denne måned give den endelige godkendelse af etableringen af “Brand og Redning Vestsjælland”. Selvom den godkendelse endnu ikke foreligger, så har det nye “Brand og Redning Vestsjælland” slået stillingen som beredskabsdirektør for det nye samlede beredskab op til besættelse pr. 1. august i år.


Formålet med sammenlægningen af beredskaberne er at etablere et effektivt og robust beredskab og opnå fordele som f.eks. at der ikke længere skal kigges på kommunegrænser – det bliver nærmeste udrykning, som kan køre til ulykkesstedet. Desuden vil man kunne se mere helhedsorienteret på det samlede materiel og udnytte specialmateriel mere effektivt og så skulle det også gøre det lettere at have mandskab “stand by” i tilfælde af, at der er behov for yderligere mandskab i forbindelse med en hændelse.

Det nye og det effektive i det nye beredskab er at Brand og Redning Vestsjælland råder over alt materiel i hele dækningsområdet.

– Der er spændende perspektiver i sammenlægningen. For borgerne og virksomhederne i den en-kelte kommune kan det blive en gevinst. Vi udnytter det fælles materiel og det fælles mandskab, siger Søren Kjærsgaard, Holbæk Kommune på vegne af borgmestrene i de seks kommuner.

– Det betyder, at vi kan tilbyde borgere og virksomheder et stærkt beredskab. Hvor der er sæson-udsving – eksempelvis i sommerhusområderne – kan beredskabet sørge for at have det nødvendige materiel, der er behov for i sommermånederne. Ved at kunne disponere bedre og bredere kan vi tilkalde det rigtige materiel så vi løser den aktuelle situation – men samtidig har beredskabet klart til resten af dækningsområdet, siger Søren Kjærsgaard.

Læs også: Beredskaberne i Vestsjælland skal lægges sammen

FAKTA:
Brand og Redning Vestsjællands opgaver
Beredskabet har overordnet set 2 hovedopgaver:
– det operative beredskab – udrykningsstyrken, der rykker ud til brande, oversvømmelser og andre vejrfænomener, trafikulykker (fastklemte, oprydning m.v.) osv.
– myndighedsopgaver, som også kaldes forebyggelsesopgaver (brandtilsyn, godkendelser m.v.)

Derudover har beredskabet en række sideopgaver:
– en lang række mindre opgaver, som er meget forskellige fra kommune til kommune
– vedligehold af kommunal bilpark,
– vægter-opgaver osv.

KL og Regeringen har tidligere indgået en aftale om at de kommunale beredskaber skal sammenlægges. Byrådet i Holbæk vedtog i oktober sidste år en principbeslutning om, at indgå i samarbejdet med de fem andre kommuner.