17. maj 2024

Fem unge fra Slotshaven Tekniske Gymnasium Holbæk blev tirsdag hædret med Ellehammerfondens pris for en smart opfindelse, der gør det sikre at andtænde fyrværkeri.

Opfindelsen “Fire without wire”, som de fem unge står bag, er et elektronisk system, der gør, at man med en fjernbetjening i hånden kan antænde nytårsraketterne på sikker afstand.

Deres opfindelse var blandt de ti projekter som var udvalgt til onsdagens finale i IDA Science Cup, som er en opfinderkonkurrence i biologi, kemi, fysik, teknologi og naturgeografi for gymnasieelever i 2. g i stx og htx. Opgaven er at få en idé til et produkt eller en proces, som forbrugere eller virksomheder har brug for. Der kan være tale om videreudvikling af allerede eksisterende teknologi eller udvikling af ny teknologi eller produkter.

Vinderen blev projektet “AutoLock” – en automatisk cykellås, der husker at låse cyklen, selvom du glemmer det. Vinderen løb ikke bare med førstepladsen – en studietur til München – men fik også den internationale pris, for at have det projekt med det største potentiale på verdensplan.

De fem elever fra 2X på Slotshaven Tekniske Gymnasium; Elias Roos Hansen, Jonathan Halevi, Lotte Fuglsang Larsen, Simon Svendsgaard Nielsen og Magnus Oksbøl Therkelsen havde håbet på at vinde, men måtte altså “nøjes” med Ellehammerfondens pris for udvikling af finalens bedste prototype.

Produktet består af en fjernbetjening der sender besked via et radiosignal til en lampe med glødetråd, påmonteret et stativ, der antænder større fyrværkeri.