26. april 2024

Der var masser af vand i Holbæk Havn. Foto: Søren Wolstrup.

Vandstanden i Holbæk nåede fredag et historisk højt niveau. Billedet her er dog taget flere timer inden vandstanden var på sit højeste. Foto: Søren Wolstrup.
Vandstanden i Holbæk nåede fredag et historisk højt niveau. Billedet her er dog taget flere timer inden vandstanden var på sit højeste. Foto: Søren Wolstrup.
Der var tale om en historisk høj vandstand i Holbæk fredag eftermiddag.

Fredagens oversvømmelser var en såkaldt ‘100-årshændelse’ og det er er, som navnet siger, en sjældenhed og kræver at vinden kan presse Kattegats vand ind i fjorden.

Oceanograf Vibeke Huess siger således til DMI.dk:

– Vindretningen ned gennem Kattegat betyder, at vandet bare vil fortsætte med at blive presset ind i fjordene, hvorfra det ikke kan slippe væk. Det giver en helt unik situation, hvor vandstandene presses op over de såkaldte 100-årshændelser.

En 100-årshændelse er når vandstanden når et niveau, som statistisk set kun vil forekomme én gang per hundrede år. I Holbæk er det niveau 1,79 meter.

Allerede ved 12-tiden fredag var vandstanden i Holbæk kommet op på 1,89 meter over daglige vande. Men da det hele kulminerede ud på eftermiddagen var vandstanden nået op på 1,94 meter. Det er højere end den hidtil højeste målte vandstand i Holbæk. Den blev, ifølge dmi.dk, målt til 1,73 meter tilbage i 1973. Dermed var hændelsen i går også historisk.

Normal vandstand lørdag
Vandet begyndte ved 20-tiden fredag aften at trække sig tilbage, men først i løbet af lørdag forventer DMI, at vandstanden bliver normal.