26. maj 2024

Eleverne på EUC hørte om investeringer, økonomi og lån.

Eleverne på EUC hørte om investeringer, økonomi og lån.
Eleverne på EUC Nordvestsjælland fik tirsdag i sidste uge besøg af Joachim Georgsen fra online investeringsbanken Nordnet og formanden for ”Unge Aktionærer Danmark” Jeppe Christoffersen.

Besøget havde samlet tre finansieringsklasser fra handelsgymnasiet til et spændende og underholdende foredrag om investering og privatøkonomi.

Temaerne var opbygningen af en formue igennem sund privatøkonomi, og hvilken betydning låntagning kan have for ens fremtidige økonomi.

– Mange ser i dag desværre forbrugslån og kassekreditten som en genvej til drømmetilværelsen. Virkeligheden er dog en anden, og betydningen af denne tilgang kan netop være, at man aldrig opnår det ønskede velstandsniveau, siger Jeppe Christoffersen, og understreger vigtigheden af først at minimere sine tab og dernæst maksimere sit afkast.

– Vores mål er, at de unge får en sund tilgang til privatøkonomien og indser, at den eneste vej til velstand er at have højere indtægter end udgifter, supplerer Joachim Georgsen fra Nordnet og fortsætter:

– Det er vigtigt at påbegynde en løbende opsparing med investering i aktier og eventuelt obligationer, alternativer (råvarer, ejendomme) og kontanter i en så tidlig alder som mulig, netop for at opnå, hvad Einstein døbte en af de mest geniale opfindelser nogensinde, nemlig rentes-rente-effekten.

Første del af foredraget lagde vægt på sammensætningen af en investeringsportefølje, hvor Jeppe Christoffersen forklarede vigtigheden af en god spredning i ens investeringer:

– Dette betyder selvfølgelig, at man har mindre tid til at fokusere på hvert enkelt selskab, men på den anden side er det meget ødelæggende at have investeret alt i f.eks. Toyota, da Japan tilbage i 2011 blev ramt af en tsunami. Med spredning mindskes netop risikoen for at ens formue ødelæges af uforudsete hændelser, nemlig de såkaldte black swans.

I anden del lagde Joachim Georgsen fra Nordnet vægt på at investere i selskaber af den rette kvalitet, og ikke mindst til den rette pris, på samme måde som almindelig købmandsskab.

– Et selskab kan have en nok så god kvalitet og ledelsen nok så dygtig til at tjene penge til aktionærerne, men sådan et selskab kan stadigvæk være meget dyrt prisfastsat, og selv gode selskaber kan være for dyre og have faldende aktiekurser.

– Et selskab skal jo helst øge overskuddet så meget som muligt og tjene mest muligt på dets investeringer. Det er kvalitetssiden. Men på prissiden, hvor vi som investorer står, vil vi selvfølgelig gerne betale så lav en pris som muligt, slutter Joachim Georgsen.