30. maj 2024

‘Julen varer længe, koster mange penge’, sådan hedder det i Peter Fabers kendte julesang ‘Høj for træets grønnetop’ fra 1848. Det var sandt dengang – og det er det også idag. Det ved særligt de økonomisk trængte børnefamilier.

I Holbæk Kommune yder Julekomitéen af 1922 igen i år julehjælp til betrængte børnefamilier i hele Holbæk Kommune.

Pengene til julefesten er doneret af lokale virksomheder, organisationer og private. Og i år har komiteens kasserer modtaget langt flere donationer end sidste år. I 2011 blev der doneret 95.535 kroner mod 161.312 kroner i år. Det er en stigning på 69 procent.

Søren Kjærsgaard, der er borgmester i Holbæk Kommune og formand for Julekomitéen af 1922, er taknemlig og glad for opbakningen:

– Det er en flot tradition, og det er fantastisk, at der er så mange, der vil være med til at gøre julen til en varm og dejlig fest for de børnefamilier, der har svært ved at få pengene til at række i julen.

Donorerne har indbetalt beløb på alt fra 100 til 30.000 kroner til Julekomitéen. Men for Søren Kjærsgaard er beløbets størrelse ikke afgørende.

– Sidste år havde vi 70 donorer. I år er det tal vokset til 108. Det er rigtig positivt, at der er flere, der har lyst til at støtte op om dem, der har mindre. Så er det ikke afgørende, om man giver lidt eller meget, siger borgmesteren.

Julekomitéen modtog i alt 142 ansøgninger om julehjælp. 48 ansøgere fik afslag, fordi de ikke levede op til kriterierne for komiteens virke. Fem ansøgere har fået legater fra Gl. Svinninge Kommune og Gl. Tølløse Kommune. Og Julekomitéen af 1922 har uddelt i alt 161.200 kroner til 89 børnefamilier i Holbæk Kommune.