19. april 2024

Mørket over observatoriet i Brorfelde er fredet. Foto: Ole Malling.

Mørket over observatoriet i Brorfelde er fredet. Foto: Ole Malling.
Lige nu sender DR julekalenderen ’Julestjerner’, der handler om en ny og meget funklende stjerne. En stjerne, som kan ses på himlen ved landsbyen Brorfelde lidt syd for Holbæk, hvor årets julekalender foregår. Og scenen er på ingen måde tilfældigt valgt. Brorfelde er nemlig et af de mørkeste områder i Danmark og perfekt til at se på stjerner.

Ved landsbyen ligger Brorfelde Observatorium. Her har astronomiinteresserede i mange år observeret nattehimlen. Brorfelde Observatorium og de omkringliggende arealer har været ejet af Københavns Universitet siden 1947 og var indtil 1996 universitetets observatorium med tilhørende medarbejderboliger, gæsteboliger, værksteder og målestationer.

Området blev dog for nylig sat til salg. For at beskytte området mod at fremtidige ejere opsætter kraftig belysning og andre generende byggerier i området, der kan genere nattemørket og de gode observationsmuligheder, blev 40 hektar omkring observatoriebakken ved Brorfelde derfor fredet. I første omgang vedtog Fredningsnævnet fredningen og nu har Natur- og Miljøklagenævnet stadfæstet fredningen.

– Brorfelde er i dag et af Danmarks mørkeste områder på grund af strenge krav til belysning i området, som ellers ville forstyrre udforskningen af nattehimlen. Derfor er det vigtigt og glædeligt at fredningen netop er blevet endeligt vedtaget, så landskabets særlige ’mørke’ værdi bevares intakt, siger Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Der er dog ikke så tille og mørkt i Brofelde i denne måned, som der plejer at være. Der er nemlig masser af arrangementer i området, så alle kan komme ud og se, hvor julekalenderen er optaget. Nogle af julekalenderens yngre skuespillere kigger også forbi i løbet af december og skriver autografer.

I år er det i øvrigt også 50 år siden, at DR sendte den første julekalender i tv, og det bliver, som vi tidligere har skrevet, fejret med en udstilling ved Brorfelde, hvor 50 års ulandskalendere bliver vist frem sammen med billederne fra nogle af de allerbedste DR-julekalendere.