15. april 2024

Jullerup Færgeby fra 1974 var en af DRs populære julekalendre. Foto: DR.

Jullerup Færgeby fra 1974 var en af DRs populære julekalendre. Foto: DR.
Prinsesse Miamaja, Magnus Tagmus, Poul og Nulle, Anton, der revnede sine bukser og mange af de andre navne fra DRs julekalendere har nu udsigt til at komme på udstilling.

Den 1. december i år er det 50 år siden, at den første låge blev åbnet i Børnenes U-landskalender, og lige så mange år siden, at DR med ’Historier fra hele verden’ indledte traditionen med at sende en tv-julekalender hvert år.

Den anledning benytter DR til at etablere udstillingen ’Julekalenderens Historie’ i samarbejde med Holbæk Kommune i julemåneden. Udstillingen åbner i Observator Gyldenkernes Hus ved observatoriet i Brorfelde lørdag den 1. december, og den vil kunne ses i alle weekender op til jul.

Julede slet ikke
Observatoriet danner en helt særlig ramme om historien i dette års DR-julekalender, og udover kalenderudstillingen vil man for eksempel også kunne synge med instruktørerne bag ’Julestjerner’, Wikke og Rasmussen, i løbet af december, ligesom de unge stjerner fra ’Julestjerner’ kommer forbi og giver autografer.

På udstillingen, som DR Multimedie står bag, vil man for eksempel kunne se samtlige u-landskalendere fra alle årene og møde nogle af de helt centrale figurer fra tv-julekalenderne. Lige fra den sure Gniske fra ’Kikkebakkeboligby’ og ’Jul på Slottet’ til julekalenderen ’Jul og Grønne Skove’ i 1980, som også blev den mest udskældte hidtil, fordi Poul Nesgaard og Elith ’Nulle’ Nykjær på ingen måde julede i hullet, de sendte fra.

Nostalgisk gennemgang
– Udstillingen bliver en nostalgisk og romantisk gennemgang af tv-julekalenderne og Børnenes U-landskalender fra alle årene, og tanken er, at vi fortsætter med udstillingen i de kommende år, hvor den så hvert år får tilføjet et afsnit om sidste års kalender og kan komme på besøg et nyt sted. Det kunne være på et slot, et historisk sted eller noget helt andet, forklarer projektleder Kasper Zederkof fra DR Multimedie.

Siden Børnenes U-landskalender blev lanceret i 1962 har danske børns indkøb af den betydet, at DR og Danida har kunnet sende sammenlagt 165.718.861 kroner og 80 øre af sted til at hjælpe børn i Afrika, Latinamerika og Asien. Og også den historie bliver fortalt på udstillingen i Brorfelde.

– Med udstillingen vil DR gerne invitere danskerne på en historisk rejse gennem DR-julekalenderne. Vi ved, at det er noget, der optager mange, og er noget, der bliver talt om på kryds og tværs af generationerne. Både min mor og min søster har været forelsket i Prins Valentin fra ’Jul på Slottet’, så vi håber, at udstillingen vil få snakken til at gå og skabe gensynsglæde, siger Kasper Zederkof.

Udstillingen har åbent lørdag og søndag i december (1.-23. december) fra klokken 10.00-17.00, og der er gratis adgang.