13. juni 2024

Med den nye lukkelov vil Netto holde åbent alle ugens syv dage fra klokken 8 - 22. Men det er ikke alle butikker i Holbæk, der går med på den. Foto: Rolf Larsen.

Med den nye lukkelov vil Netto holde åbent alle ugens syv dage fra klokken 8 – 22. Men det er ikke alle butikker i Holbæk, der går med på den. Foto: Rolf Larsen.
Mandag afskaffes lukkeloven og det betyder at butikkerne kan holde åben når de vil – på nær nogle få helligdage. Men betyder det så længere åbningstider i Holbæk?

De store dagligvarekæder som Kvickly, Netto, Føtex og Aldi har allerede besluttet sig for at holde længe åbent. Netto holder f.eks. åbent fra 8 – 22 hver eneste dag hele ugen, mens SuperBrugsen i Ladegårdsparken har valgt at holde åben til kl. 20 på hverdage og 21 i weekenden.

Men hvordan ser det ud med de mindre butikker i f.eks. Ahlgade?

Holbæk Handelsstandsforening, Center Holbæk, har endnu ikke overblik over hvordan det kommer til at gå med åbningstiderne i Holbæk by.

Foreningens centerkonsulent, Henrik Hastrup, fortæller at man arbejder på at få mere ensartede åbningstider i Holbæk, men at man lider under, at kun ca. 60% af forretningerne er medlem af handelsstandsforeningen og man ikke kan pålægge de enkelte forretninger at have fælles åbningstid.

Mens de store dagligvarer butikker altså holder længe åbent – også om søndagen, så er det altså usikkert hvad de små butikker gør.

F.eks. har man hos Eriksens Vinhandel på Vestergade, ikke tænkt sig at holde mere åbent efter 1. oktober.

Det betyder f.eks. at en familie fra Tølløse ikke kan regne med at kunne tager til Holbæk og lave det store indkøb om søndagen og både købe dagligvarer i Netto og gå ned i Ahlgade, for at købe ind i tøjbutikkerne, skobutikkerne og de andre specialforretninger.

Forbrugerne: Den økonomiske situation er værre i dag
Tal fra Danmarksstatistik viser, at danskerne forventer, at både familiens og Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Men samtidig viser tallene også, at forbrugerne vurderer, at både familiens og landets økonomiske situation i dag er dårligere end for et år siden.

Den sidste vurdering har formentlig også en indflydelse på, om de små butikker finder det lønsomt at bruge ressourcer på, at holde længere åbent – og åbent om søndagen. Løn til personale udgør nemlig en stor del af udgifterne for de små butikker.