26. maj 2024

Andelslandsbyen Nyvang åbner i dag. PR foto.

I denne weekend er det 12. gang, at der afholdes Høstmarked i Andelslandsbyen Nyvang. PR foto.

I denne weekend er det 12. gang der er høstmarked i Andelslandsbyen Nyvang på Oldvejen i Holbæk, og der er masser at glæde sig til for dem, som lægger vejen forbi.

Publikum modtages med en flagsmykkede allé, og det skal nok sætte humøret og stemningen i vejret.

Høstmarkedet åbnes lørdag formiddag når fanebærerne bærer de gamle husmandsfaner i procession fra Husmandsstedet til Hovedbygningen. Når optoget når Hovedbygningen og har stillet fanerne i faneborgene, trækkes kødkvægskuets dyr ind og når alle er på plads vil åbningstalen blive holdt af byrådsmedlem for Liberal Alliance og erhvervschef Kenny Jensby.

350 frivillige og bodholdere levendegør tidsperioden 1870 til 1950.

På Husmandsstedet er husmandskonerne i fuld gang ved brændekomfuret og alle, der kommer forbi, får skænket en kop kaffe med kaffeerstatningen Richs. I den fine stue fortælles historier og udenfor tærsker de gamle maskiner langhalm, så avnerne flyver. Følg de forskellige former for datidens tærskning med plejl, langhalmstærskning og de gamle traktordrevne tærskeværker. Måske er I heldige at se selvbinderen i brug.

Mejeriet skummer og kærner. Snapsemesteren byder på smagsprøver. I smedjen er der fuld gang i essen og her smedes hestesko og søm.

Som navnet fortæller, så holdes høstmarkedet når høsten er i hus. De bugnende markedsboder ligger side om side og man kan tinge om prisen, og gøre en god handel. Et halvt hundrede bodholdere foran Hovedbygningen og på aktivitetspladsen står klar med alskens husflid og spændende smagsprøver.

Desuden syder aktivitetspladsen af liv. Her kan børnene rigtigt folde sig ud med at spise pandekager og slå reb eller lege alskens gamle lege.

I Trønninge Brugsforening, hvor der dufter af spegesild og tovværk, fortæller brugsmændene gerne om forgangne tider, mens de handler klipfisk, nykærnet smør, friskmalet kaffe og alskens andre gode varer til kunderne.

Et besøg hos Oldvejens slagter er et uforglemmeligt minde, tænk at pølser og skinker kan smage så godt, når de laves efter de gamle forskrifter som man gjorde i 1930erne. Bagefter må man lige ind til bageren efter sigtebrød og hindbærsnitter.

Skovhuset og på aktivitetspladsen er der fuldt af husflidsfolk, der kan deres gamle håndværk. Her drejes træ og pusles med løvsavsarbejde, gamle broderiteknikker og orkis vises, her kniples, spindes og væves, så det er en lyst.

Landbetjenten har nok at se til, for det vrimler med gøglere og godtfolk, taskenspillere og lirekassemænd. Nu er bønderne kommet til byen. De gamle automobiler kører på området.

Musikken mangler skam heller ikke. Holbæk Pipe Band og Jernløse Hornorkester giver koncert og Baggårdens Bolcher spiller op til dans mens folkedanserne stiller sig op i kæde.

Hele weekenden er der kødkvægsskue på ”Nyvang” For alle kødkvægsracer i Den røde Lade.

Om søndag er der opvisning med islandske heste kl. 13, samt gudstjeneste i Sct. Stefanskirke kl. 14.00.

Når sulten melder sig kan man bænke sig ved de hygelige borde i traktørstedet Madam Blå og nyde en lækker frokost, besøge skovpavillonen hvor kaffe og hjemmelavet æblekage nydes, mæske sig i guldmedaljepræmierede økologiske pølser på Aktivitetspladsen eller slå sig ned i hovedbygningens park med medbragt madkurv, mens man fordøjer indtrykkene af livet på landet som det levedes på oldefars tid.

Der er nok at se på ved høstmarkedet i Andelslandsbyen Nyvang.

Info:
Høstmarked
Dato: lørdag d. 8. og søndag d. 9. september kl. 10 – 17
Sted: Andelslandsbyen Nyvang, Oldvejen 25, Holbæk

1 thought on “Høstmarked i Andelslandsbyen Nyvang

Comments are closed.