16. juli 2024

Som vi tidligere har skrevet er antallet af ansøgere til læreruddannelsen i Holbæk er faldet. Tilgengæld er antallet af ansøgere til læreruddannelserne i hele Region Sjælland er steget de seneste fire år.

Et styrket samarbejde mellem Holbæk Kommune og University College Sjælland skal vende udviklingen i Holbæk.

Selvom antallet af ansøgere til læreruddannelsen i Holbæk er faldet de seneste år, betyder den nye struktur i University College Sjælland, der udbyder læreruddannelserne, at 51% flere studerende har søgt optagelse på læreruddannelserne i Region Sjælland i år i forhold til i 2008.

Frem til 2008 lå regionens tre læreruddannelser i Haslev, Holbæk og Vordingborg, hvorefter uddannelsen i Haslev flyttede til Roskilde. Og uddannelsen i Roskilde tiltrækker mange studerende.

– Undersøgelser af studerendes søgemønstre og bopælskommune viser, at de studerende søger ind mod storbyerne. Det er rigtigt, at uddannelsen i Roskilde tiltrækker studerende, der ellers ville vælge at studere i Holbæk. Men hvis man kigger på uddannelserne i et større perspektiv, er den nye mulighed for at uddanne sig til lærer i Roskilde medvirkende til, at flere i Region Sjælland får en uddannelse, og som uddannelsesinstitution ser vi det som en væsentlig opgave at bidrage til at højne uddannelsesniveauet i regionen, siger rektor på University College Sjælland Ulla Koch.

Vigtigt at have en uddannelse i Holbæk
– Det er vigtigt at udbyde flere læreruddannelser i regionen, derfor holder vi også fast i uddannelsen i Holbæk og arbejder for at tiltrække flere studerende – blandt andet i et samarbejde med kommunen, fortæller Ulla Koch.

Viceborgmester i Holbæk Kommune Louise du Plessis de Richelieu ser også dette samarbejde som den rigtige vej at gå:

– Det er vigtigt for både Holbæk og hele Nordvestsjælland, at vi kan tilbyde vores unge nogle gode uddannelser, som kvalificerer dem til at indgå på fremtidens arbejdsmarked. Samtidig har vores skoler i mange år haft stor glæde af seminariet i Holbæk, da de udklækker både dygtige lærere og praktikanter, som bidrager til en kvalificeret og moderne undervisning i vores område. Jeg ser derfor et tæt samarbejde med University College Sjælland som en helt naturlig ting, og jeg håber, at vi i fællesskab kan gøre læreruddannelsen i Holbæk mere populær, siger Louise du Plessis de Richelieu, der i sommerperioden er fungerende borgmester i Holbæk Kommune.

UCSJ ansætter en uddannelsesleder på læreruddannelsen i Holbæk fra september for at styrke uddannelsen og har tidligere på året indgået en partnerskabsaftale med Holbæk Kommune, der blandt andet betyder gode praktikmuligheder for studerende i Holbæk Kommune.

Ansøgertal
I 2008 ansøgte 224 om at blive optaget på læreruddannelserne i Region Sjælland som deres førsteprioritet, mens ansøgertallet i 2012 er på 338.Antal ansøgere til læreruddannelserne i Region Sjælland.

Læs også: Læreruddannelsen i Holbæk lukker ikke