20. maj 2024

Små virksomheder og foreninger kan nu få IT-hjælp på biblioteket. Foto: Maria Alberto Magallanes Trejo.

Svindlere der udgiver sig for at være fra f.eks. Microsoft, snyder danske PC brugere. Foto: Maria Alberto Magallanes Trejo.

Falske IT-folk sælger dyre programmer og ‘support’ til intetanende danskere. Også her i Nordvestsjælland, er folk blevet ringet op.

Telefonen ringer, og i røret fortæller en mand på gebrokkent engelsk, at han er fra Microsoft og at man har opdaget, at der er problemer med din PC.

Han spørger om du har mærket, at din PC er lidt langsom – jo, det syntes du nok den er blevet. Så tilbyder han, at rense din PC for problem-software, så den er i tip top stand igen.

Den flinke IT-mand, er slet ikke så flink alligevel. For der er tale om et snedigt svindelnummer, som har hærget hele landet i den seneste tid.

Holbaekonline.dk har talt med flere i vores lokalområde, som er blevet ringet op på den måde.

Blandt dem er Jacob Lomholt fra Vig, der i mandags var udsat for en falsk IT-supporter:

– Blev ringet op af det helt sikkert “ægte” microsoft support om den farlige windows 7 programfejl jeg have downloaded, fortæller Jacob Lomholt og fortsætter:

– Manden forklarede på gebrokkent engelsk med indisk accent at jeg lige skulle sætte mig ved min pc og taste en programlinje i cmd prompten.

Jacob Lomholt anede uråd og i stedet for at gøre som han fik besked på, noterede han linjen ned på et stykke papir og sendte den til det rigtige Microsoft Support.

Og så tog han fusen på den falske IT-supporter:

– Så skete der da lige lidt sjovt igen. Da jeg bad ham om at sende mig en certificering.. lagde han på!

Sådan foregår svindlen
Den falske IT-supporter ringer op og hævder, at han eller hun repræsenterer fx Microsoft.

Svindleren fortæller, at de er ved at undersøge et computerproblem eller en virus, som er registreret hos Microsoft og fortæller så, at de kan afhjælpe fejlen, hvis du går ind på en specifik hjemmeside. Inde på hjemmesiden vil svindleren så forsøge at tage kontrol over PC’en.

Svindleren vil, som en særlig “service”, vise de påståede problemer ved at fjernstyre PC’en.

Den overbevisende svindler vil i løbet af processen overtale sit offer til at betale et “gebyr” for “reperationen” af PC’en

Svindlen kan fortsætte ved at offeret bliver tilbudt at købe en “servicepakke”, for at undgå, at lignende “skader” ikke sker igen.

Desuden forsøger den falske IT-supporter at få offeret til at installere en virus på sin computer, så den kan misbruges i fremtiden.

Microsoft: Lad dig ikke narre
Hos Microsoft kender man godt til svindlen. Her oplyser man, at Microsoft vil aldrig ringe til en pc-bruger for at udbedre fejl, skader, virus m.v.

– Det er derfor vigtigt at bruge sund fornuft, når du bliver ringet op uden en aftale om it-support. Microsoft vil aldrig ringe til dig som pc-bruger for at udbedre fejl, skader, virus mv. Derfor anbefaler Microsoft på det kraftigste, at du afbryder samtalen ved disse opkald, oplyser Microsoft.

Har man været så uheldig, at falde i svindlernes fælde, kan man anmelde det hos politiet.

Er du også blevet ringet op af falske IT-folk? – så hører vi gerne fra dig på info@holbaekonline.dk

1 thought on “Pas på: Falske IT-folk på spil i telefonen

  1. Ja, svindelen via nettet kommer efterhånden i mange former. Men dette er da godt nok et af de mere snedige forsøg. Det er heldigvis ikke noget vores kunder har været udsat for. Men man skal helt sikkert være vågen og ikke bare stole på det, man får at vide.

Comments are closed.