Efterårsferie i besættelsens tegn på Holbæk Museum

Frihedskæmpere fra jernbanekompagni i Holbæk efter befrielsen d. 5. maj 1945. Foto: Frihedsmuseet.

Efterårets tema på Holbæk Museum er spioner!

Under tyskernes besættelse af Danmark 1940-1945 opstod med tiden en modstandsbevægelse, der udførte illegale angreb mod besættelsesmagten, producerede oplysningsaviser og smuglede folk til det neutrale Sverige.

Det illegale arbejde var farligt og de involverede brugte dæknavne og koder for at forvirre fjenden.

Koder, kaffe og kloge duer
På Holbæk Museum vil spejdere fra KFUM´s “Øksegruppen”, Holbæk, lære dig at morse og at fabrikere et personligt kodesprog. Du kan også prøve at skrive med usynligt blæk, høre om besættelsen og smage kaffe med Rich´s.

Luftkrigen over Europa kom tæt på Holbæk: Se filmen om de engelske piloter, som faldt ned og blev smuglet til Sverige. Torsdag den 20. oktober kan du også møde ægte brevduer fra Asnæs og høre om brevduers rolle for Royal Air Force under 2. verdenskrig. Vidste du for eksempel, at flere brevduer fik tildelt medaljer for vovemod?

FAKTA
Modstandsbevægelsen var ikke opbygget som en hær, men som et partisannetværk, hvor kun meget få kendte til strukturen. Den var opbygget af små celler på højst ti mand med en leder, der refererede højere oppe i systemet. Faktisk var der mange frihedskæmpere, der først lærte hinandens standpunkt at kende efter befrielsen på trods af, at man udmærket kendte hinanden.
I dag bliver modstandsbevægelsen hyldet og fejret, men under besættelsen opfattede mange politikere frihedskæmperne som terrorister, og enkelte folketingsmedlemmer mente, sabotage skulle medføre dødsstraf. I september 1944 udstedte tyskerne en forordning, hvor det hed, at “ulovlig våbenbesiddelse straffes med øjeblikkelig skydning.” I starten fik de lokale modstandsfolk på Holbæk-egnen våben og ammunition fra andre dele af modstandsbevægelsen, men fra februar 1945 var der organiserede engelske våbennedkastninger på pladser i Vinskoven, på Sofienholm og ved Kongsdal. Ved den tyske kapitulation talte modstandsbevægelsen i Holbæk 841 mand.

Denne artikel er publiceret den 16. oktober 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply