26. april 2024

Ifølge folkeoplysningsloven skal eventuelle tilskud til pensionister og førtidspensionister, der deltager i aftenskoleaktiviteter, gives efter objektive kriterier. Det vil medføre store merudgifter for Holbæk Kommune, og derfor anbefaler Udvalget for Kultur og Fritid, at tilskuddet falder bort.

Holbæk Kommune giver i dag tilskud til pensionister og førtidspensionister, hvis deres husstands likvide formue er under 64.100 kroner. I de tilfælde dækker kommunen 50 % af deltagerbetalingen for op til to aftenskolekurser om året, dog maksimalt 350 kroner pr. hold. Cirka 90 borgere har hidtil fået tilskud hvert år.

Holbæk Kommune er dog blevet opmærksom på, at denne praksis ikke lever op til de lovgivningsmæssige krav. Det skyldes, at et eventuelt tilskud skal gives ud fra objektive kriterier og ikke ud fra en subjektiv vurdering baseret på for eksempel indtægt.

Fortsættes tilskudsordningen betyder det altså, at alle pensionister og førtidspensionister skal have mulighed for at få tilskud til aftenskoleundervisning. Det vurderes at komme til at koste Holbæk Kommune mellem 500.000 og 800.000 kroner om året, hvilket er en væsentlig udgiftsforøgelse, idet der hidtil er afsat cirka 50.000 kroner om året.

Udvalget for Kultur og Fritid ser på denne baggrund positivt på at afskaffe tilskudsmuligheden, men inden der træffes en endelig beslutning, skal Aftenskolesamrådet høres i sagen.