15. april 2024

Arkivfoto: Rolf Larsen

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Orø færgen – Offentlig transport eller forlystelsesfartøj?

I år har den offentlige færge Orø-Holbæk været taget ud af sejlplanen tirsdag og torsdag aften i sommerperioden, for i stedet at sejle turist-sejlads, også kaldet Isefjords-cruise. Således har der i aftentimerne været i alt tre aflyste afgange (to fra Orø og en fra Holbæk).  

Groft sagt svarer dette til, at man f.eks. lukkede Holbæk-motorvejen to gange om ugen for motorkøretøjer, for at give gående mulighed for at nyde den smukke natur til fods eller at man et par gange om ugen standsede regionaltoget mellem København og Holbæk i nogle timer for at give børnehavebørnene lejlighed til at hygge sig i togene uden voksnes tilstedeværelse.

“Orø-Færgen” skriver og takker begejstret på FaceBook for en skøn sommer med Isefjords-cruises, at det har været en stor fornøjelse sejle disse ture og at man arbejder på, og har et ønske om, at udvide antallet af sejladser. Der udtrykkes samtidig ønske om, at så mange som muligt kan nyde vores skønne farvand.

Det er sguda fuldstændig galimatias!

Nogle Orøer har forgæves forsøgt at få en fornuftig forklaring på dette absurde fænomen og har fra “Orø-Færgen” fået det svar, at færgens PRIMÆRE funktion er til transport, men at man på bedste vis prøver at at tilgodese brugerne, og vil på samme tid gerne vise vores farvand frem til gæster. 

Færgen har kun een funktion, nemlig at fragte beboerne til og fra Orø. Og man prøver da på ingen måde at tilgodese brugerne, når man aflyser aftenturene 2 aftener om ugen, ovenikøbet i skolernes sommerferie, hvor der er dobbelt så mange der skal til og fra Orø.

Hvis Holbæk Kommune virkelig vil vise farvandet frem, ligger der flere skønne, gamle træskibe i havnen, som helt sikkert gerne vil sejle med turister på cruise.

Overfartslederen har oplyst, at baggrunden for fjordsejladser hen over sommeren skyldes en efterspørgsel fra Corona-tiden, samt at Holbæk Kommune har fået økonomisk støtte fra Færgesekretariatet til fremme for events som branding og promovering af Orø. 

Det er meget svært at forstå, at en sejltur med vores færge rundt om Orø, kan betragtes som en event der promoverer øen. Turisterne kommer jo ikke engang i land! En sådan event synes iøvrigt temmelig overflødig, det der pt er mangel på såvel boliger som faciliteter børn. 

Det hele virker som en hurtigt iværksat hovsa-nu-skal-vi bruge-pengene-løsning, idet disse Isefjords-Cruises ikke engang er annonceret i de trykte sejlplaner, men blot blev annonceret et par dage inden på FaceBook.

Kan det virkelig være rigtigt, at Holbæk Kommune mener at de der er afhængige af færgen, skal lades i stikken på denne måde? For eksempel unge mennesker, folk der arbejder i Holbæk, vagtpersonale eller andre som jo iøvrigt af kommunen har gratis transport i erkendelse af at færgen er en essentiel forbindelse mellem Orø og Holbæk. 

På Holbæk Kommunes Hjemmeside skriver I: “Efter sommerferien evaluerer vi på turene, så fortæl os hvad der gik godt og hvad vi kan gøre bedre.”

Svaret er: “DET ER EN OMMER”!

Ulla C. Christensen
Orø