28. maj 2024

Arkivfoto: cottonbro studio

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd har kåret Holbæk Kommune til at være blandt landets bedste kommuner at være ung i. Det er særligt for arbejdet med at tænke unge og fritidsliv i politiske beslutninger, samt bruge naturens omgivelser til at skabe aktiviteter for og med unge.

Holbæk Kommune har landet en 3. plads. Gentofte indtog 2. pladsen, mens første pladsen i kampen om at blive Årets Ungdomskommune 2023 gik til Odense.

Stærkt fokus på naturen

Holbæk Kommune er blandt årets bedste ungdomskommuner, da man har et stærkt fokus på naturen, og på hvordan den kan benyttes til at øge trivslen blandt unge. I Holbæk Kommune er der f.eks. fokus på at bygge bro mellem den formelle læring i uddannelsessystemet og den mere uformelle læring i fritidslivet. Et eksempel på det, er de maritime læringsaktiviteter. UngHolbæk har etableret UngHavn, som er et fristed for unge mellem 13-17 år, hvor det er muligt at prøve kræfter med maritime aktiviteter, traditionelt håndværk og indgå i nye fællesskaber.

-Holbæk har virkelig gjort et stærkt stykke arbejde for at skabe en god ungdomskommune. De har udnyttet de særlige naturomgivelser i kommunen til gavn for unge. Herudover har de også en god inddragelse af unge i kommunen ift. arbejdet med at skabe et godt ungeliv. Man har givet unge reel indflydelse på beslutninger i kommunen på f.eks. klima- og fritidsdagsordenen, hvor man tager beslutninger med og for unge, siger Christine Ravn Lund, der er forkvinde for DUF og en del af årets dommerpanel.

Byrådsmedlem og formand for partnerskabet omkring ungdomspolitikken Tom Burgaard Madsen (S), er glad for hæderen:

-Vi er naturligvis glade for at Holbæk kommune bliver set som en kommune, der vil de unge det godt. Der er mange solide kræfter i og omkring kommunen, der gør nogle særlige indsatser for vores unge. Det gælder såvel i det frivillige foreningsliv som i den ’professionelle’ del af ungdomsarbejdet. Vi er vilde med at tage udgangspunkt i de stedbundne ressourcer og så få det bedste ud af det hele, i samarbejde med de unge og andre aktører, siger Tom Burgaard Madsen.

Fakta: Om prisen

Prisen ”Årets Ungdomskommune” blev stiftet i 2006 af DUF og uddeles i dag som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. I bedømmelsen bliver der særligt lagt vægt på, hvordan kommunen forbedrer unges deltagelse, udfoldelsesmuligheder og levevilkår – gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.

Dommerpanelet består af Christine Ravn Lund, forkvinde i DUF, Maria Bruselius-Jensen, lektor ved Center for Ungdomsforskning, Madeleine Steenberg Williams, forkvinde for Danske Gymnasieelevers sammenslutning og Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens kommune som var Årets Ungdomskommune 2022.