24. juni 2024

Foto: Michael Johannessen.

Da politiet den 6. februar sidste år slog til mod et parcelhus i Holbæk by i forbindelse med mistanke om et forestående terrorangreb blev der fundet 16 kilo kemikalier til fremstilling af en eller flere bomber, 166 stålkugler og 100 meter sprængsnor.

Da politiet den 6. februar sidste år slog til mod et parcelhus i Holbæk by i forbindelse med mistanke om et forestående terrorangreb blev der ved den efterfølgende ransagning fundet 16 kilo kemikalier til fremstilling af en eller flere bomber, 166 stålkugler og 100 meter sprængsnor.

Det skriver Ekstrabladet.dk med baggrund i anklageskriftet.

-Jeg får kuldegysninger ved tanken om, hvad det her kunne være brugt til. Kemikalierne er til fremstilling af en bombe, der ville være dødbringende, hvis den blev placeret i en menneskemængde. Jeg har meget svært ved at se, at man kan komme med en forklaring om, at man var interesseret i at fremstille fyrværkeri, siger tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, til Ekstra Bladet.

I huset blev der også fundet en maskinpistol, et glatløbet haglgevær og en riffel med kikkertsigte samt 300 skarpe patroner.

Tre personer er tiltalt i sagen, der begynder ved Retten i Holbæk senere på måneden. De tiltalte to mænd 34 og 36 år samt en kvinde på 31. De har siddet varetægtsfængslet siden anholdelsen.

Bror renset af tysk anklagemyndighed

På en adresse i blev der fundet 10 kg sortkrudt og lunter og en 40-årig mand med tilknytning til adressen blev anholdt. Den anholdte var bror til to af de tiltalte.

I maj måned skrev vi, at anklagemyndigheden i Naumburg havde afsluttet efterforskningen mod den 40-årige og han var blevet renset for mistanke. I en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden hed det “der er ingen mistanke mod ham for at forberede en alvorlig voldshandling, der bringer staten i fare, eller for at være involveret i en sådan handling” og “Den anklagede formodes uskyldig. Der er ingen beviser for, at han havde fysisk kontakt med de beslaglagte effekter” og “Han var sidst i Dessau-Roßlau i 2020. Der kan ikke bevises nogen form for deltagelse i købet af kemikalierne eller i nogen kriminelt relevant brug af samme”.

Uvist hvor og hvornår

Det er uvist hvor, hvornår og hvordan et evt. terrorangreb skulle foregå. Men politi og anklagemyndig har hele tiden ment, at det var “nært forestående”.

Om terrorplanerne har statsadvokat Lise-Lotte Nilas tidligere sagt:

-De tre personer havde anskaffet flere funktionsdygtige våben med tilhørende ammunition. Derudover anskaffede de kemikalier og materialer, der gjorde dem i stand til at fremstille sprængstof, som vi mener skulle bruges ved et terrorangreb. Det er også vores opfattelse, at planerne mislykkedes, fordi de blev anholdt af politiet.