27. februar 2024

Foto: Morten Sundgaard - Skadestedsfotograf.dk

Anklagemyndigheden i Naumburg i den tyske delstat Sachsen-Anhalt har afsluttet efterforskningen mod broren til to mænd, som sidder varetægtsfængslet i Danmark, mistænkt for at ville begå terror.

Anklagemyndigheden i Naumburg i den tyske delstat Sachsen-Anhalt har afsluttet efterforskningen mod broren til to mænd, som sidder varetægtsfængslet i Danmark, mistænkt for at ville begå terror.

Sagen kom til offentlighedens kendskab, da politiet den 7. februar 2021 ransagede flere adresser, bl.a. i Apotekerhaven og på Anders Larsensvvej i Holbæk og i samme moment anholdt flere personer, som man mistænkte for at forberede terror.

Sagen har været totalt mørkelagt, men det kom hurtigt frem, at man i Tyskland anholdt en dengang 40-årig mand, som var bror til to af de anholdte i Danmark.

Indkøb af kemikalier

Der var, ifølge den tyske anlagemyndighed, mistanke om, at de tre brødre havde indkøbt flere kg kemikalier, som kunne have været brugt til at fremstille eksplosive anordninger.

I forbindelse med ransagning af en adresse i byen Dessau-Roßlau i Sachsen-Anhalt blev der fundet 10 kg sortkrudt og lunter.

Der blev udstedt arrestordre d. 6. februar 2021 på de tre brødre, som på daværende tidspunkt var henholdvis 33, 36 og 40 år gamle. Den 33-årig og 36-årige blev anholdt i Danmark den efterfølgende dag, og den 40-årige blev anholdt i delstaten Hessen i Tyskland.

Han sad varetægtsfængslet i næsten to uger, før han blev løsladt igen. Han var fortsat sigtet, mens sagen mod ham blev efterforsket.

Ingen beviser

Anklagemyndigheden i Naumburg har i en pressemeddelelse, udsendt den 12. maj i år, meddelt at man nu har afsluttet efterforskningen mod manden og at “der er ingen mistanke mod ham for at forberede en alvorlig voldshandling, der bringer staten i fare, eller for at være involveret i en sådan handling”, som det står i pressemeddelelsen.

I pressemeddelelsen hedder det endvidere: “Den anklagede formodes uskyldig. Der er ingen beviser for, at han havde fysisk kontakt med de beslaglagte effekter” og “Han var sidst i Dessau-Roßlau i 2020. Der kan ikke bevises nogen form for deltagelse i købet af kemikalierne eller i nogen kriminelt relevant brug af samme”.

Tre fortsat fængslet i Danmark

I Danmark sidder tre personer – den dengang 40-åriges to brødre og en kvinde – fortsat varetægtsfængslet i sagen. Alle tre nægter sig skyldige.

Dokumentation: Pressemeddelelse fra anklagemyndigheden i Naumburg, Sachsen-Anhalt (.pdf-fil på tysk).