20. juli 2024

Arkivfoto: Alexandra Koch / Pixabay.com.

Med udgangen af januar ophører kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom, og de nuværende restriktioner vil ikke længere være gældende.

Arkivfoto: Alexandra Koch / Pixabay.com.

Med udgangen af januar ophører kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom, og de nuværende restriktioner vil ikke længere være gældende.

Det var budskabet, da bl.a. statsminister Mette Frederiksen og Sundhedsminister Magnus Heunicke ondag aften holdt pressemøde i Statsministeriet.

Epidemikommissionen har foretaget en samlet vurdering af epidemisituationen, særligt i forhold til belastningen på landets sygehuse og belastningen på landets intensivafdelinger og på den baggrund indstillet, at kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom ikke videreføres efter dens udløb den 5. februar.

Regeringen har besluttet at følge Epidemikommissionens indstilling, dog således at kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom stopper med udgangen af denne måned.

Farvel til coronapas og mundbind

Med ophøret af kategoriseringen af Covid-19 som samfundskritisk sygdom ophører også en lang række restriktioner. Bl.a. kan vi sige farvel til coronapas og mundbind, ligesom nattelivet kan genåbne og det bliver igen muligt at holde privatfester uden for hjemmet efter klokken 23.

Fortsat brug for smitteforebyggende tiltag og tæt overvågning

Selvom de nuværende restriktioner udløber, lægges der i Epidemikommissionen indstilling vægt på, at der som følge af de meget høje smittetal fortsat er behov for smitteforebyggende tiltag og anbefalinger.

Det gælder særligt i forhold til sårbare og ældre, hvor det anbefales, at sygehuse og plejehjem så vidt muligt fremadrettet stiller krav om, at besøgende gør brug af mundbind og coronapas for at beskytte de sårbare og ældre.

Samtidig vil Epidemikommissionen og sundhedsmyndighederne fortsat overvåge og følge udviklingen i epidemisituationen tæt, og ud fra en helhedsvurdering løbende vurdere, om der er behov for nye tiltag.

:NB: