Det ved vi nu om terrorsagen

Politiets teknikere ransager en bil i Apotekerhaven lørdag aften. Foto: Michael Johannessen.

Selvom både Midt- og Vestsjællands Politi og Politiets Efterretningstjeneste er tilbageholdende med oplysninger i terrorsagen, som har ført til anholdelser og ransagninger i Holbæk, så er der efterhånden muligt at stykke et billede sammen baseret på observationer, den tyske presse, øjenvidneforklaringer og de få oplysninger som PET er kommet med.

Starter i Polen

Ifølge det tyske medie Der Spiegel, bliver et polsk firma mistænksom, da det i januar modtager nogle ordrer på kemikalier. Firmaet kontakter politiet og fortæller om ordren, der skal leveres til en adresse i byen Dessau i den tyske delstat Sachsen-Anhalt.

Tysk politi ransager adressen og finder kemikalier, der kan bruges til fremstilling af sprængstof.

Tre syriske brødre er, ifølge det tyske medie, mistænkte i sagen og den ene af brødrene er bosiddende i Danmark. Det skal, ifølge Der Spiegel, være ham, der kontakter det polske firma og bestiller kemikalierne.

Politiet stormer lejlighed i Holbæk

Lørdag stormer politifolk fra flere afdelinger bevæbnet med maskinpistoler en lejlighed i boligområdet Apotekerhaven i Holbæk. En dør bliver slået ind, så politiet kan komme ind i lejligheden. En eller to personer bliver af øjenvidner set kørt væk af politiet. Resten af aftenen og natten, samt den efterfølgende dag, er politiet og teknikere tilstede i lejligheden. Også en bil og et skur undersøges. Bilen køres væk på et såkaldt “fejeblad”.

Politiet anholder lørdag i alt syv personer.

Søndag rykker politiet ud til et parcelhus på Anders Larsensvej. Her bliver huset ransaget med assistance fra Beredskabsstyrelsens Kemiteknikere. Politiet teknikere undersøger herefter huset og haven grundigt.

Søndag aften bliver en af politiets teknikervogne og en civil politibil observeret ved en ejendom på Borgmestergårdsvej. Det er uvist, hvad de laver der.

Politiet holder hele weekenden tand for tunge, og vil ikke fortælle hvad der foregår, men kun bekræfte, at der er politi tilstede på Anders Larsensvej og Apotekerhaven.

Både ved lejligheden i Apotekerhaven og parcelhuset på Anders Larsensvej er beboernes navne udenlandsk klingende.

Søndag bliver de syv anholdte fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Roskilde. Politi iført skudsikre veste og bevæbnet med maskinpistoler, holder vagt ved retsbygningen. Politiet ønsker ikke at fortælle hvad de er sigtet for. Fem af de anholdte varetægtsfængsles frem til den 2.marts, mens to – en mand og en kvinde – får opretholdt anholdelserne.

Mandag aften afholdes grundlovsforhør i Retten i Holbæk. Ligesom i Roskilde, bevogter politifolk med maskinpistoler retsbygningen på havnen. Seks personer fremstilles og de får alle opretholdt anholdelsen.

Onsdag er politiet igen tilstede ved Retten i Holbæk. Da mørket falder på, er betjentene udstyret med maskinpistoler, mens der bliver afholdt grundlovsforhør indenfor. Det er de to anholdte fra lørdag, som har fået opretholdt anholdelserne, som nu fremstilles igen med krav om varetægtsfængsling. De varetægtsfængsles begge to til den 2. marts.

Efterretningstjeneste udsender pressemeddelelse

Torsdag eftermiddag udsender Politiets Efterretningstjeneste en pressemeddelelse, hvori det fremgår, at syv personer er blevet varetægtsfænglet sigtet for at have anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof samt våben eller have medvirket hertil. PET mener, at de har planlagt et eller flere terrorangreb.

PET oplyser også, at der torsdag sker fremstilling af seks personer ved Retten i Holbæk, ligesom der i Tyskland er blevet anholdt en person i samme sagskompleks.

Torsdag aften fortsætter grundlovsforhørene i Retten i Holbæk og politiet er talstærkt tilstede. De seks personer, som fremstilles er de samme, som mandag aften fik opretholdt anholdelserne. Nu forsøger anklagemyndigheden at få dem varetægtsfængslet, ligesom de syv personer, som allerede er varetægtsfængslet.

Læs alle artikler om terrorsagen: Terrorsagen fra Holbæk

Leave a Reply