Rejser mindesten for dræbt soldat

I forbindelse med den officielle flagdag for Danmarks udsendte, den 5. september, vil en sten til minde for den faldne garderhusar Sophia Bruun fra Holbæk blive afsløret.

Mindestenen kommer til at stå på på det grønne areal mellem Højen og Samsøvej, hvor Sportsstien løber forbi.

Dræbt af vejsidebombe
Konstabel Sophia Bruun blev dræbt den 1. juni 2010, da hun med sin enhed var på patrulje i nærheden af patruljebasen Bridzar, ca. seks kilometer nordøst for byen Gereskh i Helmand-provinsen i Afghanistan. Den mandskabsvogn hun var skytte i, blev ramt af en vejsidebombe. To andre danske soldater blev såret ved eksplosionen.

Sophia Bruun var ikke kun det første danske offer i krigen i Afghanistan, men den første danske kvindelige soldat, der var faldet i kamp.

Da kisten med den faldne kostabel ankom til Roskilde Lufthavn den 7. juni, sagde daværende chef for Gardehusarregimentet, oberst Tommy Paulsen:

-Nu står vi så ved afslutningen af Sophia rejse. Hun har kæmpet i Afghanistan for en bedre verden. Hun har sin unge alder til trods taget alvorlige beslutninger om at ville hjælpe og kæmpe for, at mennesker kan leve i fred og frihed. Der er her leveret en stor uselvisk indsats, som kun kan fremtvinge et stort ”RESPEKT” fra os hendes chefer og fra alle jer, der kendte hende!

-Vi er stolte af at have kendt dig, og jeg er stolt af at have haft en husar af din støbning, meget stolt.

-Vi vil ikke glemme dig, vi vil værne om dit minde og ære dig, som den helt du er.

Ved bisættelsen fra Skt. Nikolai Kirke i Holbæk to dage senere, var flere hundrede mødt frem for at sige et sidste farvel.

Sophia Bruun blev 22 år.

Denne artikel er publiceret den 18. juli 2020 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply