Øboere må vente, når turisterne skal med færgen

Passagerer med færgen

Mange benytter sig af tilbuddet om at komme gratis med færgen som gående. Foto: Jesper von Staffeldt.


Regeringen har sørget for gratis færger til de danske små-øer denne sommer i et forsøg på at sætte gang i hjulene oven på Covid-19-nedlukningen, og det har indtil nu vist sig voldsomt populært – måske lidt for populært, hvis man spørger beboerne på Orø.

I torsdags oplevede Orø-færgen en overvældende interesse for at komme gratis med til Isefjordens Perle. Der var lang kø, og mange måtte efterlades på kajen til næste afgang. Blandt dem var også fastboende øboere, som ikke fik lov til at komme hjem på grund af pladsmangel på færgen.

Fastboende har nemlig ikke fortrinsret i forhold til turister og må derfor vente i køen til næste afgang.

Ifølge konstitueret formand for Småøernes Færgeselskaber, Lars Wolfgang Hansen, der også er overfartsleder på Orø-Holbæk Overfarten kan man ikke give øboerne fortrinsret i forhold til turister. Til dr.dk siger han:

– Vi har fået lavet en advokatundersøgelse af det her spørgsmål, og den kom frem til, at vi ikke må diskriminere ved at give særlige grupper førsteret til en tur med færgen. Det betyder, at hvis der står én i køen fra Glostrup og en fastboende, så tager jeg ham med fra Glostrup, hvis han står forrest i køen. Og det er for ikke at få en diskrimineringssag på halsen.

Der må findes en løsning
Ifølge formand for Udvalget for Klima og Miljø, John Harpøth, hvis område færgefarten hører under, holder man øje med situationen, og skulle problemet gentage sig, vil man forsøge at finde en løsning.

Samme holdning har Lars Qvist (S), der er formand for Projektudvalget for Udvikling af Lokalområderne i Holbæk Kommune. Til TV2 Øst siger han:

– Der er et voldsomt pres, der er lige nu. Men jeg synes, at vi lige skal prøve at se nogle dage eller en uge frem for at se, om det fortsætter, og så må vi se om vi skal gøre noget.

Der er møde i Holbæk Kommunes Færgekontaktudvalg tirsdag i næste uge, hvor sagen også vil blive drøftet.

Transportminister Benny Engelbrecht mener, ifølge dr.dk, at man lokalt kan finde en fornuftig løsning på problemet.

Men hvad løsningen skal være, når der ikke kan gøres forskel på fastboende og turister, er der endnu ikke nogen, som har et bud på.

Denne artikel er publiceret den 5. juli 2020 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

En kommentar

  • Hanne

    Højst mærkværdigt

    Idet der findes andre færger i dette lille land, hvor man selvfølgelig lader de fastboende komme hjem fra arbejde, eller lægebesøg eller andre nødvendige aktiviteter “i land”.

    Og ALLE ø-boere registreres via deres af kommunen udstedte færgebillet hver eneste gang de går ombord, så man kunne jo rent statistisk se, hvor mange ø-boere der potentielt bruger de forskellige afgange, og så lave plads til dem og fylde op med turister til max. belastningen på 98 personer.

Leave a Reply