Orø og omegn – Et nostalgisk tilbageblik: Vi er alle i samme båd

I Danmark er vi glade for sange, hvad enten det er lejlighedssange til konfirmationer eller bryllupper, protest sange mod snart sagt hvad som helst eller viser, der kan spidde magthaverne. En sådan er klassikeren “Vi er alle i samme båd”, der for ni år siden også kom i en lokal udgave.

Vi er alle i samme båd. Tegning: © Kirsten Schmidt

For vore lidt yngre læsere kan vi fortælle, at under 2. verdenskrig sang skuespiller m.m. Helge Kjærulf Schmidt en vise med titlen “Vi er alle i samme båd” ved en revy i 1944. Revyerne var en underfundig mulighed for at drille tyskerne, og mange mente man kunne slippe godt fra det fordi tyskerne ikke har humor og ikke forstår hvad der bliver sagt mellem linjerne. Jeg er ikke helt enig, for jeg har oplevet berlinsk humor som faktisk minder meget om den danske (og engelske). I revyen synger Helge Kjærulf Schmidt om entreprenører fy for Søren, hvilket er en henvisning til værnemagerarbejde for tyskerne….

For knap ti år siden var den (igen) gal med Holbæk kommunes økonomi, og der skulle spares og spares og bl.a havde dele af byrådet kig på at skære færgeafgangene væk om aftenen for Orøfærgen, og der gik vedvarende rygter om evt. at lukke skolen på øen og måske helt lukke den kommunale færge.

Den slags kan få selv de fredeligste til at gå på barrikaderne og hurtigt fandt der en kraftig mobilisering sted som dels bestod i at kontakte Folketingets Ø-udvalg via et tidligere Folketingsmedlem som nu boede på øen og dels bruge humor som våben.

Hobæks daværende borgmester fik i 2011 en kugleramme af en delegation fra Orø. Foto: Jesper von Staffeldt.


En af de aktive gik rundt med en jakke hvor hun spurgte om hun og andre skjønne møer på Isefjordens Perle måtte overnatte hos borgmesteren, hvis de ikke nåede den sidste færge mod Orø 18.05, og samme dame var med i en delegation som besøgte daværende borgmester Søren Kjærsgaard og overrakte ham en kugleramme for at han bedre kunne forstå Holbæk kommunes økonomi. Meget tyder dog på han ikke har brugt den så meget, for der gik flere år, ja der skulle faktisk en ny borgmester til, før man kunne øjne lyset for enden af tunellen.

Strandede kvinder ville vide, om de kunne sove hos borgmesteren, hvis de ikke nåede sidste færge hjem til Orø kl. 18.05. Foto: Jesper von Staffeldt.


Øens noget utraditionelle Præst Kirsten Schmidt, skrev en sang om situationen på øen. Den gik på melodien “Vi er alle i samme båd” og en illustration i Kirkebladet viste Noahs ark anno 2011 som påfaldende lignede Orøfærgen.

Folketingets Ø-udvalg kom på besøg og ved et møde på Kroen fik borgmester m.m. den klare besked, at Folketinget ikke gav kommuner med øer penge til ø-formål, hvis de ikke blev brugt på disse. Efter dette møde besøgte Ø-udvalget Orø Camping, hvor lokale musikere fremførte en Kirsten Schmidts særudgave af “Vi er alle i samme båd”.

Herefter satte Ø-udvalget kurs mod Sjælland ombord på Orøfærgen og det endte med, at færgens sene afgange blev reddet.

Men hvorfor får denne artikels forfatter lige præcis nu et nostalgisk tilbagefald? Jo fordi melodien sendes søndag i det populære radioprogram “Giro 413” på DAB-kanalen P5. Hvis ikke man har en DAB-radio, så kan man lytte til Giro413 på www.dr.dk/radio/p5sjaelland. Programmet starter kl. 12.15.

Du kan se Orø-udgaven af “Vi er alle i samme båd” i videoen herunder, der i øvrigt er set knapt 28.000 gange på YouTube – og teksten kan du hente som .pdf-fil her: Vi er alle i samme båd – Orø udgaven

En kommentar

  • Hanne Duelund Larsen

    Tak for dette tilbageblik – dét var bare tider !! da Lene Andersen fik rigtig mange Orø-borgere op af stolene og gå til kamp mod de absurde spareplaner, som kommunen havde gang i. Og heldigvis lykkedes det ved fælles hjælp at bibeholde vore aftenafgange til og fra Orø – Hurra !!!

Leave a Reply