25. juli 2024

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

I Danmark har vi rent vand i hanen. Men hvor længe endnu?

Alle der har været på ferie syd på ved, at man hver dag slæber større mængder vand på flaske hjem på hotellet. I mange lande kan man blive syg, hvis man drikker vandet fra hanen. Nogen steder er der så meget klor i vandet, at man ikke engang kan brygge kaffe på det, for det smager forfærdeligt.
Flaskevandet er ikke en dyr post i feriebudgettet, men tænk hvis det var hverdag. At man hver eneste dag skal ud og købe vand til familien. Oven i udgiften kommer de miljømæssige konsekvenser: plastikfrås, transport af al det flaskevand samt store mængder affald.

Hvilke argumenter er der for, ikke at sikre vores drikkevand? Ingen ønsker da det mareridt, at vores vand i hanen er forurenet.

Giftstoffer er år om at synke ned gennem jorden til grundvandet. Der opdages i gennemsnit 30 forurenede vandboringer hvert år, som så lukkes. Nu er det 250 om året. Vi har ikke uanede nye rene steder at bore. Så de sidste boringer skal simpelthen sikres.

Bor man tæt på de steder hvor vandværkerne pumper drikkevand op af jorden, skal al brug af sprøjtegifte forbydes. Det gælder både sprøjtegifte på markerne og i vores haver. Det er jo logisk at sprøjter man mod snegle, ukrudt, myrer og andre insekter så siver det med tiden ned i drikkevandet, og gør senere skade på os selv.

Vores rene drikkevand er dyrebart. Lad os sikre det før det er for sent.

Marianne Vind
Kandidat til Europa-Parlamentet for Region Sjælland (A)