19. juli 2024

Foto: Ole Brockdorff.

Foto: Ole Brockdorff.

Fredag blev den nye “barkegryde” ved værftet på Holbæk Havn indviet.

Holbæk Gl. Havn er efterhånden blevet et spændende maritimt miljø hvor gamle træskibe har fået fripas, det gamle skibsværft er sat i stand og flere spisesteder er skudt op på og i nærheden af havnen.

I helt i stedets ånd indviedes i går en nybyget barkegryde. En barkegryde benyttes til at opvarme den væske, som bruges til imprægnering af sejl og fiskenet og dermed beskytte dem mod råd og svamp. Elever fra lokale folkeskoler har allerede smurt barkevæske ud over sejl og dermed, har de været med til at holde en århundred gammel tradition i live.  

Barkegryden har fra start været et fællesprojekt. Bådebygger Ture Møller og rebslager Carsten Hvid, rebslager fra Kystliv Holbæk var initiativtagerne, men hurtigt kom flere med, blandt dem EUC Nordvestsjælland og Holbæk Kommune.

– Det blev startet op af penge fra Holbæk Kommune og begyndte med en foredragsrække, så et forprojekt til en ph.d. om udvikling af gamle industriområder og nu barkegryden. EUC Nordsjællands mure- og smedelinjes elever har bygget den. Museum Vestsjælland har hjulpet med formidling. Elever fra folkeskolerne har barket sejl og skal også barke sejl for Nationalmuseet, fortæller Ture Møller.

Monument over fiskeriet  
Den traditionelle barkegryde er et monument over det maritime håndværk og dets historiske betydning for Holbæk Havn. Barkegryder har tidligere været uundværlige for danske fiskere, som imprægnerede fiskenet og sejl for at undgå råd. 

– En barkegryde er en stor gruekedel. Før i tiden havde fiskebåde hampesejl, hørsejl og bomuldssejl. Alle deres ruser og garn var også hamp, hør og bomuld. Det rådner jo i vand. Så kogte man en suppe af egebark, hvor der er mange garvestoffer i. Man dyppede sejlene, garnene eller ruserne deri. Hvis det var store sejl, lagde man dem ud på jorden og hældte væsken over. Det beskyttede mod mug, forklarer Carsten Hvid.

Vartegn for nyt Kystlivscenter
Det nye vartegn er startskuddet på det kommende Holbæk Kystlivscenter, der er ved at blive indrettet. Det kommer til at ligge i Hal 2 på Blegstrædehagen, hvor der er plads til mange aktiviteter. 

– Det bliver ikke et museum. Vi skal bygge nyt i gammel stil – lokale bådtyper. Der kommer bådebyggeri, materialelager, reberbane og sejlloft. En container til smedeværksted. En container med maskiner til træarbejde. Der kommer et undervisningslokale. Museum Vestsjælland kommer også til at lave en kystlivsudstilling med skibe, fortæller Carsten Hvid.  

For Ole Hansen, der er formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune, er barkegryden et meget synligt eksempel på havnens udvikling de seneste år:

– Værftet er blevet et kulturhus. Beddingerne bliver brugt. Vi har givet bevaringsværdige træskibe friplads og i det hele taget begynder det at summe af liv på havnen. Barkegryden holder det maritime håndværk i live og gør historien dejlig håndgribelig for de skoleklasser, der besøger barkegryden, siger Ole Hansen.

This slideshow requires JavaScript.