Pressede sygeplejersker: Det kan gå ud over patientsikkerheden

Foto: Region Sjælland.

Danske Sygeplejeråd har indberettet Holbæk Sygehus til Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi presset på den enkelte sygeplejerske, ifølge fagforeningen, er blevet for uholdbar.

Fralægger sig ansvaret
Når sygeplejernske på medicinsk afsnit på Holbæk Sygehus møder ind på arbejdet, kan de ved starten af deres vagt sende en “fralæggelseserklæring” til sygehusets ledelse, hvor i de fraskriver sig alt ansvar for det arbejde, de skal i gang med at udføre. Årsagen er, at sygeplejerskerne mener, at situationen er så alvorlig på Holbæk Sygehus, at det potentielt kan ende med at gå ud over patienter. Det skriver Dansk Sygeplejeråds hjemmeside dsr.dk.

– Det skal først og fremmest forstås sådan, at sygeplejerskerne tager deres arbejde meget alvorligt. De lægger dagligt mærke til, at det ikke er muligt at give den optimale pleje og behandling til patienterne. Og det burde aldrig komme så vidt, som det nu er tilfældet i Holbæk, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg til dsr.dk.

Næstformand i Kreds Sjælland i Dansk Sygeplejeråd, Anja Pedersen forklarer til dsr.dk:

– Vi opfordrer sygeplejerskerne til at bruge fralæggelseserklæringen i særlige situationer, hvor der mangler ressourcer, og hvor de nødvendige kompetencer ikke er tilstede. Spiralen er kun gået nedad på Holbæk Sygehus i lang tid. Sygehusledelsen kæmper det bedste, den kan, men der bliver ikke tilført penge og sygeplejersker.

Indberettet til styrelse
Situationen på Holbæk Sygehus har også fået Dansk Sygeplejeråd at indberette de kritiske forhold og faren for, at patienter ikke får den rette behandling til Styrelsen for Patientsikkerhed i form af en såkaldt ’bekymringshenvendelse’.

Umiddelbart ser det ikke ud til at blive bedre i de kommende måneder, for flere sygeplejersker skal have sagt op pr. 1. februar og 1. marts på grund af arbejdsforholdende. Samtidig bliver der overført patienter fra for eksempel Sjællands Universitetshospital i Roskilde, skriver dsr.dk.

Denne artikel er publiceret den 27. januar 2018 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply