Redaktøren har ordet: Holbæk Kommune – lige til ‘Luksusfælden’

redaktoren-har-orden-1024px
Økonomien i Holbæk Kommune sejler og hverken administration eller byråd har haft styr på regnskaber og budgetter og handlet i tide. Det er lige til tv-programmet ‘Luksusfælden’.

På TV3 har der i flere år kørt et program, hvor folk – ofte med ingen eller blot lille uddannelse – bliver udstillet fordi de har rod i deres privatøkonomi. De har som regel et højt forbrug af luksusvarer og kaster penge ud på fest og farver, mens regningerne hober sig op og lånene bliver flere og flere.

Grafik: Rolf Larsen

Grafik: Rolf Larsen


Et hold eksperter bliver tilkaldt, og de forsøger så, at lære dem, hvordan man kan få styr på økonomien. Et af de evigt tilbagevendende temaer er, at man ikke skal bruge flere penge end mand har – og, at man ikke har råd til koncerter, fester og en tur i byen med vennerne, hvis ikke man har betalt sine regninger. Der er kun én kasse at tage pengene fra og man kan ikke sige til elselskabet, at man ikke kan betale sin regning, fordi man hellere vil til koncert med et 80’er popband eller bygge et nyt anneks i haven.

Programmet er som skræddersyet til, at Holbæk Kommune – med borgmester Søren Kjærsgaard i spidsen – kunne få hjælp af eksperterne. Det kunne være interessant, at se borgmesteren og resten af byrådet, samt administrationen stå foran snurrende kameraer og fortælle hvorfor, man i Holbæk altid har råd til fest og ballade og store byggerier, når der samtidig skal spares på skoler, ældrepleje og andet borgernært.

At man skal sætte tæring efter næring, er tilsyneladende ikke et ordsprog, som man kender i toppen af kommunen. Men det kan de jo lære.

Og så ville en optræden i Luksusfælden have den sidegevinst, at Holbæk Kommune ville få noget af al den omtale, som dele af byrådet og erhvervslivet higer sådan efter – den ville være negativ, ja bevares, men Holbæk Kommune omtales jo alligevel sjældent for noget specielt positivt i de landsdækkende medier, så det er de vel vant til at håndtere i kommunens pr-korps.

Til efteråret er der kommunalvalg, og så vil det vise sig, om kommunens borgere har været tilfredse med den førte økonomiske politik – eller ej.

Rolf Larsen
redaktør

Denne artikel er publiceret den 19. marts 2017 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

7 kommentarer

 • Hanne Duelund Larsen

  Nu kender jeg ikke ovennævnte TV-program – men det lyder da umiddelbart som en god idé for Holbæk Kommune at deltage i.

  “Nok er nok” siger borgmesteren selv om kommunens mildest talt skrantende økonomi og “vi skal ikke bruge flere penge, end vi har”.
  Og det første skridt på vejen til “helbredelse” er SELVERKENDELSE. Dét ved enhver misbrugsekspert. Og det daglige og løbende misbrug af borgernes penge er at ligne med andre misbrug.

  Man vil gennemføre ændringer ved hjælp af to initiativer : 1) Der skal afholdes flere og regelmæssige økonomi-møder – og 2) Der skal foretages et “360 graders eftersyn af økonomistyringen i organisationen”.

  Så er det bare spørgsmålet om dette er nok for at komme misbruget til livs. Det er uomtvisteligt, at SNAK alene sjældent hjælper.

  Det ville hjælpe gevaldigt, hvis man virkelig tog fat om nældens rod – og stoppede arena-byggeriet, som der overhovedet ikke er økonomisk belæg for at fortsætte – og venter med at genoptage dette i øvrigt gode projekt – altså indtil man har RÅD TIL DET.

 • Desværre er dette en Venstre-kommune og med tanke på hvad landspolitikerne slipper afsted med, er der nok ikke de store chancer for det ændrer sig efter et valg, men håbet er jo lysegrønt.

 • Som “journalist” kan du vel dokumentere dine argumenter “Holbæk altid har råd til fest og ballade og store byggerier”. Hvad er fakta og hvad har kommunen bare ikke kommunikeret godt nok til os borgere.

  Ser frem til at læse oplysende artikler om fakta kommunens “overforbrug”.

 • Simon P. Beyer

  Jeg synes måske at redaktørens fremstilling af sagen er noget overdrevet.
  Det er korrekt at vi ikke er en rig kommune, men jeg kan ikke få øje på, hvad de “store byggerier som Holbæk Kommune altid har råd til” henviser til. Hvis det er sportsbyen der er tale om, så er det jo altså kun ét byggeri. Desuden er der tale om et projekt som er en solid investering i kommunens fremtidige idrætsliv. De eksisterende idrætsfaciliteter er totalt nedslidte og ville også koste kommunen et enormt millionbeløb at renovere. I stedet har man nu valgt – i samarbejde med en lang række af byens foreninger – at satse og investere i noget nyt og tidssvarende byggeri, som kan blive til glæde for alle kommunens borgere i årtier ud i fremtiden.
  Det koster som bekendt penge at tjene penge, og hvis Holbæk skal være en attraktiv by som kan konkurrere med andre større købstæder på Sjælland om at tiltrække ressourcestærke tilflyttere med gode indtægter, så skal byen og kommunen kunne tilbyde ordentlige idrætsfaciliteter såvel som et aktivt kultur-, handels- og caféliv.
  Holbæk Byråd har efter min mening truffet den rigtige beslutning, nemlig at investere i byens og kommunens fremtid – selvom det er dyrt på nuværende tidspunkt.
  Så lad nu være med hele tiden at øffe og kræve middelmådighed, for så kommer vi aldrig nogen steder.

 • Allan andersen

  Glæder os til valget så de ansvarlige kan blive stillet til ansvar . Her tænker jeg det ikke er borgmesteren jeg mener.

 • Hanne Duelund Larsen

  Det må være mod bedre vidende at Simon skriver, at man en gang for alle har valgt nyt byggeri i stedet for at renovere på de gamle faciliteter. Dét gælder jo kun for midtbyens faciliteter. Der er stadig idrætsfaciliteter i udkanterne af kommunen som er nødlidende og renoveringsparate – og disse havde kommunen ellers vedtaget at renovere, men netop ved den sidste “sparerunde” udskudt. Og så kan det fortsætte med at regne ind i hallen. Hvor dyrt bliver dét i den sidste ende.
  Så dét passer ganske enkelt ikke, Simon, at det er en klog “beslutning”. Det er en stadig omgang hovsa og UPS !!

  Med hensyn til ressourcestærke tilflyttere, så er de, der allerede er flyttet til kommunen, på vej væk igen, idet de opdagede, at især skolerne blev nedprioriteret.

  Det er IKKE nok med idrætsfaciliteter og cafeliv – det basale som skoler, institutioner etc. skal også fungere hensigtsmæssigt, ellers vælger man ganske enkelt Holbæk fra. Og dét kan ikke undre, at de gør !!

 • Niels Nymann

  Børnehuset i Knabstrup har været renoveringsparat i en lang årrække, men er blevet nedprioriteret i en sådan grad at bygningerne nu bogstavelig talt er saneringsmodne. I stedet for at løbende vedligeholde børnehaven, er der nu bevilliget et helt nyt børnehus, som formentlig vil blive placeret på skolens fodboldbane – til stor ærgrelse for børnene i skolen.

Leave a Reply