Læserbrev: Sælg ikke Østre Skole

Redaktionen har modtaget nedestående læserbrev:

Sælg ikke Østre Skole

Byrådet vil bevare Østre Skole. Et flertal i byrådet vil samtidig sælge alle bygningerne. Det hænger ikke sammen. Ønsket om at bevare Østre Skoles bygningskultur er dømt til at mislykkes.

DIALOG HOLBÆK (Holbæk By Lokalforum) foreslår derfor, at Østre Skole ikke sælges.
laeserbrev-500px
Se bare, hvordan det gik med arkitekt Ivar Bentsens villa og tegnestue i Møllevangen 1. Kommunen solgte huset med bevaringsbetingelser til en entreprenør, der, i stedet for at restaurere det, gjorde kort proces og rev det ned.

Men se også, hvordan det er lykkedes at bevare Elværket, der er gjort til musikhus efter en ombygning, hvor den oprindelige bygningskultur er respekteret. Kommunen bevarede huset på egne hænder og hyrede en kvalificeret rådgiver til at forestå projektet. Denne model er værd at bruge i Østre Skoles tilfælde.

Der er kun ét argument, der taler for at sælge Østre Skole. Og det er, at der skal penge i Kommunens slunkne kasse, så Kommunens andre byggeprojekter kan finansieres. Selvfølgelig skal man sælge, hvad man ikke har brug for. Men Østre Skole kan gøre gavn nu og i fremtiden som undervisningssted, for eksempel til sygeplejersker og til sprogundervisning, til oplysningsforbundenes aftenundervisning, som hjemsted for klubber og foreninger, som forsamlingshus, som medborgerhus.

Kommunen vil forud for salget sikre køberen, at der er indgået lejekontrakter med nye brugere. Og der er allerede fundet sikre lejere: Staten vil flytte kontorer til Holbæk.

At ombygge Østre Skole til kontorer vil være dyrere, end hvis bygningerne bevares som undervisnings- og forsamlings- og mødelokaler. Og vi kan forudse, at der vil opstå en kamp mellem kommunen og en ny køber, før projektet er på plads.

For hvad er motivet for en køber? At tjene ved handelen og den efterfølgende drift af bygningerne! Hvorfor skal Kommunen levere et overskud til en privat investor? Er Kommunen så dårlig en købmand selv?

Østre Skole hører ligesom Biblioteket / det gamle rådhus i Jyderup til Kommunens arvesølv. Og dét sælger man ikke.

DIALOG HOLBÆKs koordinationsgruppe består af Bente Bælum, Elisabeth Johansson, Per Fynboe, Røllike Meinild (kontaktperson) og Stig Elliot Nyegaard.

Røllike Meinild
Labæk 49
4300 Holbæk

Denne artikel er publiceret den 26. november 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply