Kommunen dropper mountainbike spor i Knudskoven

Arkivfoto: maumau97 / Pixabay

Arkivfoto: maumau97 / Pixabay

Det gav debat – også her på Holbaekonline.dk – da det kom frem, at Holbæk Kommune overvejede at lave et mountainbikespor i Knudskoven. Men nu er den idé droppet.

Mens mange nyder bare at gå en stille tur og nyde naturen, så ønskede orienteringsløbere og mountainbikere bedre mulighed for at udøve deres sport, og derfor har Holbæk Kommune undersøgt mulighederne for at give dem bedre forhold i Knudskoven.

I den forbindelse har kommunen holdt et borgermøde og undersøgt både sportsudøvernes ønsker og konsekvenserne for dyre- og plantelivet.

– Når vi taler om aktiviteter i skovene, er det altid et spørgsmål om at finde den rette balance mellem beskyttelse og benyttelse. I denne her situation finder jeg, at et mountainbikespor går for hårdt ud over selve skoven og dem, der benytter den til mere stille aktiviteter, siger John Harpøth, der er formand for Udvalget for Klima og miljø.

Formanden for Udvalget ”Kultur, Fritid og Fællesskab” Emrah Tuncer er af samme opfattelse:
– Jeg mener, at Knudskoven er en uhensigtsmæssig placering, men der skal ikke være tvivl om, at vi gerne vil fremme muligheden for at køre mountainbike i vores kommune. Klubben og rytterne lægger stor energi og engagement i sporten, og vi anerkender, at der er behov for bedre forhold her i kommunen. Derfor fortsætter vi det konstruktive samarbejde med cykelklubben og afdækker hvilke muligheder, der kan være i andre skovområder.

Holbæk Kommune kan kun etablere stier og spor i private skove, hvis skovejeren har givet tilladelse. Derfor undersøger Holbæk Kommune nu mulighederne for et samarbejde med private skovejere.

Plads til orienteringsløb
I flere år har der være holdt orienteringsløb i skoven. Det har dog været nødvendigt for arrangørerne at søge om enkeltstående tilladelser hver gang, hvilket både klubben og kommunen finder uhensigtsmæssigt. Derfor får klubben nu en generel tilladelse til at afvikle løb, så længe det sker efter nogle nye adfærdsregler og tager hensyn til skovens øvrige brugere.

Der bliver ikke etableret nye, faste anlæg til orienteringsløb i Knudskoven.

Hensyn til hinanden
I dag anvendes Knudskoven blandt andet til gåture, cykling, ridning, løb og hundeluftning. Det vil fortsat være både muligt og tilladt. For at skabe rum og muligheder for alle, uden at det går udover skoven og dyrene, vil Holbæk Kommune udarbejde et sæt adfærdsregler, som bliver sat op i skoven.

Denne artikel er publiceret den 26. maj 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

3 kommentarer

 • Lars O.

  Det var en fornuftig beslutning. Som en af dem som gerne går en tur i Knudskoven nyder jeg roen og freden. Og kan blive overrasket når der pludselig drøner en mountanbike forbi og ofte er der mere end en. Det må også være muligt at bruge naturen for os som ikke behøver fart over feltet og action hele tiden men bare nyde roen og skoven.

 • Bjørn V Jørgensen

  Dialogen som aldrig var der!!!
  Kommunen inviterer til en dialog omkring brugen af Knudskoven, men den har jo aldrig været der.
  skoven er for alle, siger man – og det er så det – og med et pennestrøg fjerner man en brugergruppe, uden en fornuftig dialog.
  Forslaget der var fremlagt, var et – for mig, at se – et yderst fornuftigt forslag, som tilgodeså ALLE brugergrupper.
  Som jeg husker det, blev der lovet en yderligere indkaldelse til et møde, mellem brugerne og kommunen, da vi stod ved naturskolen !!!
  Nej jeg er ikke hverken cylkel- elller mountanbikerytter, men mener bare, at der ER plads til os alle.

 • Jimmy Wahl

  Fornuftigt !! Er helt enig med Lars O. Jeg syntes allerede det er svært at gå en tur i ro og fred omkring naturskolen, når der er klatre aktiviteter det er såmænd fint nok, men behøver der at blive givet beskeder ud hvert 5. minut over højtaler anlæg som kan høres i største delen af den ende i skoven. Det syntes jeg er lidt ærgeligt, men det er dejligt at der er mulighed for den slags aktiviteter.

Leave a Reply