18. maj 2024

Når Økonomiudvalget mødes på torsdag, skal udvalgets medlemmer tage stilling til, om der midlertidigt skal indlogeres flygtninge på Holbækhus i centrum af Holbæk.

Den 1. april flytter de nuværende beboere på Holbækhus til det nye store plejecenter på Samsøvej, der er bygget hvor Bjergmarkkollekiet tidligere lå.

Dermed står kommunen tilbage med et plejecenter, som enten skal benyttes til andre formål eller sælges.

Økonomiudvalget skal tage stilling til to forslag:

Enten at Holbækhus anvendes til midlertidig boligplacering af flygtninge.

Eller, at lånene i Holbækhus, som er optaget som støttede lån i Kommune Kredit, indfries og Holbækhus udbydes til salg.

Høj husleje for flygtninge
I 1999 blev der etableret 51 kommunale almene ældreboliger på Holbækhus. Etableringen blev finansieret med støttede lån.

Normalt er det sådan, at man kan benytte ældreboliger til andre formål, hvis de midlertidigt står ledige. Men da beboerne flyttes til det nye plejecenter på Samsøvej, er der ikke tale om at de midlertidigt er ledige, skal de støttede lån efter reglerne indfries. Men i forbindelse med behovet for midltertidige boliger til flygtninge er der indgået en aftale mellem Statens Administration og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet om, at de støttede lån kan videreføres uændret når almene ældreboliger anvendes til midlertidig boligplacering af flygtninge, hvormed lånene ikke behøver at blive indfriet.

Ifølge forslaget, så udgør den samlede årlige bruttoudgift ved en fuld anvendelse af Holbækhus til midlertidig boligplacering af flygtninge 4.474.526 kr.

Den månedlige udgift pr. bolig kan dermed beregnes til 7.311 kr., men da den enkelte flygtning betaler en egenbetaling på 2.122 kr. pr. måned, vil nettoudgiften for Holbæk Kommune være 5.189 kr. pr. bolig pr. måned, hvilket svarer til en årlig udgift på 3.175.862 kr. netto.

Såfremt boligerne anvendes til permanent boligplacering af flygtninge, fragår udgiften til socialvicevært og huslejen inkl. forbrug vil være ca. 7.000 kr. pr. måned. Huslejeniveauet vurderes at være over det niveau, som er muligt for en typisk flygtning at betale. Derfor har administrationen ikke arbejdet videre med et projekt om anvendelse af Holbækhus til permanent boligplacering.

Kan beholde henlæggelser ved salg
Hvis kommunen vælger at sælge Holbækhus, skal de støttede lån hos Kommune Kredit indfries. I 2014 beregnede Kommune Kredit indfrielsesbeløbet til 42,8 mio. kroner. Et beløb som er afsat i budgettet for 2016.

Salgsprisen for Holbækhus blev i 2013 vurdret til 15 mio. kroner.

Der er henlagt ca. 1,7 millioner kroner til planlagt og periodisk vedligeholdese af Holbækhus, penge som kommune kan beholde, hvis man vælger at sælge.