3. maj 2024

En 68´er anmelder en film fra '16. Foto: Jesper von Staffeldt.

En 68´er anmelder en film fra '16. Foto: Jesper von Staffeldt.
En 68´er anmelder en film fra ’16. Foto: Jesper von Staffeldt.

Holbaekonline.dk har bedt en ægte 68er om at anmelde Thomas Vinterbergs nye film Kollektivet. Og det gøres lidt utraditionelt.

I torsdags var der bl.a. i Kulturbiografen i Holbæk premiere på den nye danske film “Kollektivet” med Thomas Vinterberg som instruktør. Han er bl.a. kendt fra dogmefilmen Festen og sammen med Lars von Trier kan man vel kalde ham fadder til de såkaldte dogmefilm, film som i begyndelsen blev lavet med primitive håndholdte videokameraer, hvilket gav rystede og noget uskarpe billeder.

Filmen foregår for lidt mere end fyrre år siden , hvor en del , især unge brød med det traditionelle familiemønster og flyttede i kollektiv. I ”Kollektivet” må man dog ”undvære ” rystede og uskarpe billeder , til gengæld får man nogle fantastiske skuespillerpræstationer.

I stedet for Deres udsendte medarbejder skriver en lang traditionel filmanmeldelse, har jeg inviteret en gammel ungdomsoprører med ind og se filmen.

Der er sikkert en del Orøborgere som kender ham: Hans navn er Arne Katholm og han er uddannet som dramaturg, som er en akademisk uddannelse. Men Arne har ikke kun et akademisk forhold til begreber som, K, Christiania, Solvognen, Vietnam-demonstrationer, kollektiv, ungdomsoprør m.m. Han har selv været en del af dem. Det er Arne Katholm som giver filmen 5 * ud af 5.

Se vor lidt utraditionelle filmanmelde nedenunder. Se den i HD-kvalitet.