Redaktøren har ordet: Er fængslet pige tjent med politiets mørklægning?

redaktoeren-har-ordet-top
Onsdag blev en blot 15-årig pige anholdt og sigtet i en sag, som politiet holder totalt hemmelig, siden har der været rygter, halve sandheder og spekulationer i massevis.

Og det er et problem. For offentligheden, for politiet og for den 15-årige pige.

På Holbaekonline.dk dækker vi selvfølgelig sagen. Vi er udemærket klar over hvem pigen er. Men vi må ikke skrive det. Pigen blev nemlig fremstillet i grundlovsforhør i torsdags bag “dobbeltlukkede døre”, hvilket betyder, at der ikke blot er navne og referatforbud, men tilhørerne og pressen slet ikke måtte være tilstede under retsmødet.

Her på redaktionen blev vi opmærksomme på sagen, da vores fotograf fik nys om politiets og EOD’s aktion i Kundby. Han skyndte sig til stedet, men allerede der, var politiet tavse som graven.

TV2 oplyste, at politiet havde anholdt en 15-årig pige under aktionen og hun var sigtet for besiddelse af sprængstoffer, testsprægning og billigelse af terror. Men politiet ville hverken af- eller bekræfte oplysningerne og forholdt sig tavse.

Torsdag morgen udsendte Midt- og Vestsjællands Politi en kortfattet besked på det sociale medie Twitter: “Sagen fra Kundby: Politiet får mange henvendelser fra medierne om sagen. Vi har ingen kommentarer til sagen i øjeblikket.”

Torsdag formiddag kom politiet med en ligeså kortfattet pressemeddelelse: “Midt- og Vestsjællands Politi fremstiller i dag kl. 12.00 en person i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk. Den pågældende blev anholdt i går kl. 12.20 i Holbækområdet.

Restmødet vil blive begæret afholdt for såkaldt “dobbelt lukkede døre”, og politiet er derfor afskåret fra at kommentere sagen yderligere. “

Ved grundlovsforhøret blev pressen og tilhørerne, herunder repræsentanter for de sociale myndigheder, sat uden for døren allerede inden sigtelserne mod pigen blev læst op. Dermed fortsatte mørklægningen af sagen.

Mørklægningen fortsatte fredag, da en ung mand blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk. Han var blevet anholdt torsdag aften i Østjylland, det var eneste oplysning politiet ville give. Hvad han var sigtet for, eller om det overhovedet havde relation til den 15-årige piges sag ville politiet ikke oplyse.

Men medierne gik på jagt efter oplysninger. Og vi har, ligesom resten af pressen – og sikkert mange andre – fundet pigens profiler på de sociale netværk og kan her følge en helt almindelig køn teenagepiges tanker om fyre, fester og modeldrømme. På et tidspunkt bliver hun mere overvejet og det er omtrent samtidig med, at hun bekendtgør, at hun er konverteret til islam. En beslutning hun må tage mange drøje hug for.

Når man kender pigens profiler og ser hvad dele af pressen skriver – så får man indtryk af, at der bliver fisket efter de “saftige” detaljer.

Via pigens profiler på sociale medier kan man også se, at hun kender den unge mand, der ligesom hende selv er blevet varetægtsfængslet – heraf de første dage i isolation.

Men politiet holder fortsat tæt og vil ikke komme med oplysninger i sagen.

En beslutning, som tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen kritiserer overfor DR:

– Der er ikke meldt noget som helst ud om sigtelserne, og det synes jeg faktisk i det mindste, man burde have gjort, så offentligheden kan forholde sig til realiteterne i sagen.

Og her kan man som redaktør blot være enig med den tidligere PET-chef.

Vi har hos Holbaekonline.dk fået mange henvendelser fra folk, som fortæller, at de har oplysninger til sagen. Nogle af “oplysningerne” må man vælge at klassicifere under betegnelsen “fri fantasi”, mens andre måske har mere hold i virkeligheden. Men hvad der er op eller ned – sandt eller falsk – er ikke nemt at finde ud af, så længe politiet ikke vil løfte bare en lille flig af hvad sagen mod pigen – og den 24-årige mand – drejer sig om. Og selv på områder, hvor vi ved at oplysningerne er forkerte, kan det være et brud på loven at skrive netop det.

Dermed kan løse rygter, halve sandheder og lede løgne fortsætte.

Det er hverken offentligheden, politiet og slet ikke den blot 15-årige fængslede pige vel egentlig tjent med.

Denne artikel er publiceret den 16. januar 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply