29. maj 2024

Foto: Politi.dk

Midt- og Vestsjællands Politi vil gerne have hjælp fra borgerne når tricktyve er på spil. Foto: Politi.dk
Midt- og Vestsjællands Politi vil gerne have hjælp fra borgerne når tricktyve er på spil. Foto: Politi.dk
Politiet har brug for hjælp til at få standset tricktyverier, der florerer lige i øjeblikket. Alene i går blev der begået fire tricktyverier eller forsøg på tricktyverier i Holbæk-området.

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi bruger tricktyvene forskellige fremgangsmåder.

Hjemmehjælperen på besøg
Ved tyveri fra ældre, sker fx. ved at bruge den ældres tillid til hjemmehjælperen:

En kvinde henvender sig en ældre medborger og udgiver sig fra at komme fra hjemmeplejen, og får på den måde adgang til beboerens hjem. Det lykkes typisk at få smuglet en ekstra person ind i hjemmet, der laver tyveri, medens “hjemmehjælperen” holder den ældre hen med snak.

I andre tilfælde vil man ind og aflæse el, varme eller vandmåler eller lignende, men det sker jo ikke uden videre. Borgeren vil altid have fået besked på aflæsninger i forvejen.

Politeit opfordrer medarbejdere i kommuner, foreninger og venner og bekendte til at tale med de ældre, så de ikke lukker nogen ind, som de ikke kender. På trods af mange gode råd så sker det desværre ofte.

Bliver borgeren kontaktet, så ring til politiet på 114 og fortæl, at der netop har været nogen, der gerne ville ind, så politiet har en chance for at få fat i de pågældende.

Vekseltrick snyder ekspedienter
Når tricktyve slår til mod forretninger, sker det fx. ved hjælp af et “vekseltrick”.

En kunde kommer ind og køber en vare til et mindre beløb. Kunden ønsker at betale med 1000 kr., og skal derfor have penge tilbage. Undervejs fortrydes købet, og man skal derfor have byttepenge og varen retur og til sidst de 1000 kr. I nogle tilfælde ønsker man at få byttepengene i euro i stedet for kroner.

Ofte lykkes det at forvirre ekspedienten, så gerningsmanden får flere penge med sig, end han eller hun kom ind i forretningen med.

Politiet anbefaler forretninger, at de afviser at give tilbage på 1000 kr., hvis de har mistanke til kunden, og at man i stedet siger, at man ikke kan veksle, og beder kunden gå i en bank og veksle de 1000 kr.

Ring til politiet på 114 og fortæl om hændelsen, så politiet kan komme til stede og kigge efter “kunderne”.