3. maj 2024

Hvis man bevæger sig ind på "Gårdsstronomi" på Næsbyvej på Orø i åbningstiden, bliver man mødt af dette syn. Foto: Jesper von Staffeldt.

 Hvis man bevæger sig ind på "Gårdsstronomi" på Næsbyvej på Orø i åbningstiden, bliver man mødt af dette syn. Foto: Jesper von Staffeldt.

Hvis man bevæger sig ind på “Gårdsstronomi” på Næsbyvej på Orø i åbningstiden, bliver man mødt af dette syn. Foto: Jesper von Staffeldt.
Deres udsendte på Orø er af flere grunde ikke på face book, ej heller ser jeg derfor “Os der bor på Orø ” – der, hører jeg, er lidt som en sammenkogt ret: Noget er væsentligt som forurening af grundvandet, arrangementer o. l. mens andre oplysninger hører mere hjemme i den bløde ende: billeder af børnebørn, lidt ø-sladder og efterlysning af varme vanter.
De to kunstnere bag udsmykningen. Foto: Jesper von Staffeldt.
De to kunstnere bag udsmykningen. Foto: Jesper von Staffeldt.

Forleden blev jeg af en af vore læsere gjort opmærksom på der kørte en fyldig debat om hvor et grafittimaleri skulle placeres. Hele seks sider med Facebook-kommentarer har jeg fået overdraget af den trofaste læser. Med så mange indlæg skulle man tro, om ikke verden snart gik under, så i det mindste Isefjordens Perle. Men så slemt stod det Gud ske lov ikke til, det drejede sig kun om at vor Ø-konsulent havde fået to af sine kunstner-venner til at komme og dekorere en større vægflade på en velegnet bygning, eller lignende, helt gratis oven i købet. Og alene ordet gratis må have glædet store og små – og ikke mindst nogle af øens turistaktører, som endnu ikke har opdaget man godt selv kan betale lidt, hvis man vil have sat fokus på vores ø, og ikke altid behøver at vente på der igen tilflyder offentlige støttemidler diverse projekter på øen.

Debatten på Facebook har været intens, dels om hvor der skulle sprøjtes grafitti ud, og også en utilfredshed om det var rimeligt vor Ø-konsulent skulle promovere en privat virksomhed som Gårdstronomi. Mange ville gerne have grafittimaleriet i stedet skulle have været placeret på Orøhallen, men dertil er at sige, at var det sket på et offentlig sted, så havde der nok været hundrede meninger om maleriets kvalitet eller mangel på samme. Ved at placere det på en privat virksomhed, er der kun ejerne man skal tage hensyn til.

De to kunstnere har overfor Holbaekonline – efter at have hørt om kritikken af placeringen – udtalt at Orø ikke ligger længere væk end man selvfølgelig en anden gang kan tage f.eks. Orøhallen under “behandling”. Der er fri adgang til Orøs nye Kulturtårn i Gårdstronomis normale åbningstider.

Se nedenstående video , som indeholder et interview med de to kunstnere bag projektet. Se den i HD-kvalitet

PS! Artiklen blev skrevet søndags, men jeg har indtil nu overvejet om den skal lægges på Holbaekonline.dk, da jeg ikke synes det var en udpræget opgave for vores netavis, men at en sådan debat – af flere grunde – mere hører hjemme på “Os der bor på Orø”.. Der er derfor lukket af for kommentarer. Og dels synes jeg ikke det er min opgave – gratis – at lave reklame for Isefjordens Perle , nu når vi har fået en lønnet ø-konsulent til turistreklamen .