Orø Brugs holder fødselsdag

Sådan så der ud foran Orø Brugs for 5 år siden. Foto: Jesper von Stafffeldt.

Sådan så der ud foran Orø Brugs for 5 år siden. Foto: Jesper von Stafffeldt.

I dag er en festdag på Orø, for her fejrer man den nye brugs’ 5 års fødseldag.

Dagens starter med kaffe og morgenbrød og underholdnign mellem klokken 9 og 11.

Fra 12 -16 er der grillpølser med brød, øl og vand og samtidig går Hans Knudsen på scenen sammen med Finn Sørensen og underholder til klokken 15. Hans Knudsen var også med til at spille da brugsen åbnede for 5 år siden, dengang sammen med datteren Pernille, som ikke er med denne gang. Hans’ og Finns bekendtskab strækker sig tilbage fra før Pernille blev født – dog ikke til brugsbevægelsens start i 1866 i Thisted, men dog tilbage til slutningen af 1950’erne. Hvor Finn Sørensen valgte musikken som levevej – og bl.a. spillede i Tyrolerkroen på Nørrebro, Øresund og Skipperkroen i Nyavn, så fik Hans et borgerligt hverv ved siden af musikken og han drev i mange år Orø Ejendomshandel.

Festdagen byder også på gode tilbud og så er der loppemarked på pladsen overfor brugsen.

Fødselsdagen i dag er måske kun en forsmag på hvad der venter, når Orø Brugsforening om kun fire år kan fejre sit 100 års jubilæum.

Ifølge nu afdøde lokalhistoriker, Harald Nielsen, var det, da man stiftede Brugsforeningen ligesom med færgeoverfarten Orø – Holbæk på private personers initiativ og ikke mindst risikovillig privat kapital. Det var ikke med offentlig underskudsgaranti, EU-tilskud og andre moderne “finansierings metoder”.

I videoen herunder kan du se hvordan det så ud, da Orø Brugs åbnede i den nye bygning for 5 år siden.

Leave a Reply