17. maj 2024

Udvalget for Klima og Miljø vedtog på sit møde i mandags, at bruge op mod 360.000 kroner på at måle lavfrekvent støj fra vindmøllerne på Hagesholm.

Det sker fordi kommunen siden 2011 har modtaget flere klager over støj fra vindmølleparken ved Hagesholm.

Ifølge referatet fra udvalgets møde, er klagerne kommet jævnligt fra samtlige naboer, der samstemmende fortæller, at de har fysiske og psykiske gener af at bo tæt på vindmøllerne.

Kan ikke stille krav om støjmåling til vindmølleejerne
Holbæk Kommune kan under den gældende vindmøllebekendtgørelse ikke stille krav til vindmølleejerne om, at foretage lavfrekvente støjmålinger og har derfor taget kontakt til både Folketingets Miljøudvalg og Miljøministeren.

Folketingets Miljøudvalg har foreslået, at Holbæk Kommune selv foretager målinger og Miljøstyrelsen har efterfølgende kontaktet kommunen og foreslået, at dele udgifterne til støjmålingerne, da Miljøstyrelsen har en faglig interesse i resultaterne.

Der er tvivl om hvilke målemetoder, der giver det mest sande billede af den lavfrekvente støj. Derfor har kommunen og Miljøstyrelsen foreslået at der måles ud fra tre metoder, der skal give et mere fyldestgørende billede.

Måles i efteråret
Målingerne af den lavfrekvente støj vil blive foretaget i efteråret. De sker fordi naboerne er blevet lovet, at målinger skal foregå, når der ikke er blade på træerne. Desuden kræves der høje vindhastigheder og det stemmer fint overens med efteråret.

Målingerne, der omfatter området 0-500 Hz, vil blive lavet indendørs i tre boliger.