5. maj 2024

Holbæk Kommune inviterer alle seniorer i kommunen til Sundhedscafé om hvordan den rigtige kost kan både forebygge og lindre sygdomme. Derfor handler forårets sundhedscaféer om, hvordan lækre måltider kan give en sund tilværelse.

Mad bliver oftere omtalt som en faktor, der forårsager sygdomme frem for at forebygge dem, men sådan behøver det ikke at være. En sund kost kan give både et godt helbred og en høj livskvalitet.

Ny viden til modne borgere
Hvis ikke man ved hvordan, kan det være svært at omlægge sine madvaner. Derfor skal kommunens sundhedscaféer i denne omgang bane vejen for, at de ældre får mere viden om, hvordan sund mad kan blive en del af hverdagen.

– Vi ved, at både under- og overvægt er et problem blandt nogle af vores mere modne medborgere. Heldigvis oplever vi, at inspiration og ny viden er med til at ændre en usund livsstil – også selvom dåbsattesten ikke er helt ny, fortæller Karin Kristiansen, som er taler ved forårets sundhedscaféer.

Karin Kristiansen er gruppeleder på Stenhusbakkens Centralkøkken, der producerer mad til 230 ældre på kommunens plejecentre og cafeer.

Mad skal være mere end medicin
Selv om sund mad er udgangspunktet for sundhedscaféerne, betyder det ikke, at man må vinke farvel til lækkerier og livretter, forklarer Karin Kristiansen:
– Deltagerne vil ikke opleve, at jeg prædiker om broccoli og rosenkål. Jeg vil lægge op til god og nuanceret dialog om den rigtige kost, siger Karin Kristiansen og understreger, at Sundhedscaféerne ikke har til formål at ændre den enkeltes madvaner til ugenkendelighed:

– Mad er nemlig meget mere end et basalt behov, vi skal have dækket for at overleve. Det, vi spiser, er forbundet med dybe følelser.

– Mad giver livskvalitet på flere måder. Det kommer gennem de sunde og nødvendige vitaminer og mineraler, men livskvaliteten kommer også af den glæde, vi får, når vi nyder et lækkert måltid mad, siger hun.

Ti sunde caféer
To gange om året inviterer Holbæk Kommune alle seniorer i kommunen på café. Menuen er dog ikke brunch eller cafe latte, men derimod rådgivning og snak om sundhedsrelaterede problemstillinger. I foråret er der fokus på, hvordan man kan sammensætte en sund kost som holder sygdom på afstand og giver livskvalitet.

Caféerne bliver holdt forskellige steder i kommunen, så alle har mulighed for at komme til dem:
Aktivitetshuset, Nytorv 14 i Tølløse // Onsdag den 18. februar 2015
Åvang, Hovedgaden 36 i Regstrup // Onsdag den 25. februar 2015
Elisabeth Centeret, Carl Reffsvej 2 i Holbæk // Fredag den 6. marts 2015
Elmelunden, Elmelunden 1 i Jyderup // Tirsdag den 10. marts 2015
Lersøcentret, Lersøparken 144 i Vipperød // Onsdag den 18. marts 2015
Elnebjergcenteret, Elnebjergvej 33 på Orø // Tirsdag den 24. marts 2015
Mårsø Områdecenter, Gl. Tusenæsvej 15a // Torsdag den 16. april 2015
Holbæk Biblioteket, Nygade 9, Store sal // Tirsdag den 21. april 2015
Svinninge Ældrecenter, Byparken 2 // Mandag den 27. april 2015
Tuse Aktivitetscenter, Tuse Byvej 24 // Torsdag den 7. maj 2015
 
Alle sundhedscaféerne er kl. 09.30 til 11.00