15. juni 2024

Det kan blive dyrt, hvis man er uagtsom med fyrværkeriet. Foto: TJ Nuckolls.

Det kan blive dyrt, hvis man er uagtsom med fyrværkeriet. Foto: TJ Nuckolls.
Det kan blive dyrt, hvis man er uagtsom med fyrværkeriet. Foto: TJ Nuckolls.
Årsskiftet nærmer sig, og traditionen tro fejres det med et sandt festfyrværkeri. Der er dog god grund til at behandle fyrværkeriet med respekt, for ikke alene kan det give alvorlige fysiske skader, det kan også ende med en erstatningssag, hvis uheldet er ude.

Fyrværkeriskader hvert eneste år
Hvert eneste år meldes der om fyrværkeriskader efter nytårsaften, og hvis du påfører andre skade, kan du holdes erstatningsansvarlig. Hvis du har en ansvarsforsikring, vil den som udgangspunkt dække, hvis du påfører andre en skade, men der er tilfælde, hvor der ikke er hjælp at hente hos ansvarsforsikringen.

Hvis du handler groft uagtsomt, dækker din ansvarsforsikring ikke. Det kan for eksempel være, hvis du kaster fyrværkeriet efter andre, hvis du skyder det hen langs jorden i stedet for op i luften eller på anden vis optræder uforsvarligt. Det kan desuden være svært at få forsikringen til at dække, hvis en høj promille er den direkte årsag til uheldet, ligesom det naturligvis forudsættes, at fyrværkeriet er lovligt.

Erstatning kan blive en dyr fornøjelse
Hvis du ikke har en ansvarsforsikring eller hvis du har handlet tilpas uagtsomt, kan du risikere selv at skulle betale for eventuelle skader, som du har påført andre ved din adfærd.

– Fyrværkeri kan medføre ganske alvorlige skader, så der kan være tale om meget høje summer. Hvis der er tale om både en méngrad og et erhvervsevnetab, er det ikke unormalt, at erstatningsbeløbet ligger i et niveau på mellem 200.000 til 2 millioner kroner, siger advokat Berit Møller Lenschow fra Erstatningsgruppen, der er en del af ADVODAN.

Er det derimod dig selv, der er kommet til skade, kan det få betydning for den ménerstatning, du eventuelt skulle have haft fra din ulykkesforsikring, hvis du for eksempel er beruset, og det er årsagen til, at du kommer i farezonen for en raket.

Berit Møller Lenschow opfordrer derfor alle til at behandle fyrværkeriet med respekt og i øvrigt tage de gængse forholdsregler såsom sikkerhedsbriller og forsvarlig afstand til dem, der eventuelt står og kigger på.