17. maj 2024

Holbæk Kommune er samlet set placeret som nummer 40 i fagforbundet Socialpædagogernes nye Socialt Index.

Fagforbundet Socialpædagogernes Socialt Index er et forsøg på at kortlægge kvaliteten af indsatsen på det specialiserede sociale område i landets kommuner..

På hjemmesiden www.socialtindeks.dk kan man se, hvordan kommunerne klarer sig indbyrdes på et farvelagt danmarkskort, der rangerer kommunerne fra 1-98 vurderet på over 100 indikatorer.

Klarer sig dårligt på området for udsatte børn og unge
I indexet er der tre områder, der ses nærmere på; Udsatte børn og unge, Udsatte Voksne og Handicapområdet.

Og i de tre kritierer, klarer Holbæk Kommune sig meget forskelligt.

For mens Holbæk Kommune er nummer 6 i Socialt Indeks, når det gælder udsatte voksne – så indtager kommunen en lidet flaterende 82. plads i forhold til udsatte børn og unge.

På handicapområdet er kommunen nr. 48 i Socialt Index.

Kommunerne kan inspierere hinanden
Socialpædagogerne håber, at kommunerne kan bruge Socialt Indeks til at lade sig inspirere af hinanden. Socialpædagogerne har desuden udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan landets kommuner kan forbedre kvaliteten i den sociale indsats. Anbefalingerne er fordelt med fem konkrete bud på hvert af de tre områder – udsatte børn og unge, udsatte voksne og handicapområdet. Politikanbefalingerne er tæt knyttet til de indikatorer, indekset bygger på. De kommuner, der ligger i den øverste del af indekset, er således dem, som bedst lever op til politikanbefalingerne. Målet er, at kommunerne kan lade sig inspirere af politikanbefalingerne i deres videre arbejde med at øge kvaliteten i indsatsen.

– Anbefalingerne er knyttet op til hver af de tre områder og spejler indikatorerne, som kommunerne har været med til at definere. Ligesom vi også har generelle anbefalinger. Vi peger fx på, at det er væsentligt, at kommunerne sikrer, at borgerne altid får det specialiserede tilbud, der bedst matcher den enkelte borgers udfordring. Det gælder særligt for områder, hvor det ikke giver mening, at hver enkelt kommune etablerer et selvstændigt tilbud. Det kunne fx dreje sig om særligt skadede spæd- og småbørn, mennesker med sjældne diagnoser med komplekse behov eller unge med svære spiseforstyrrelser, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

Eksternt link: Socialt Index